E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14396
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1
1
1

Nav noteikts konkrēts darba stāžs, lai konstatētu arodslimību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2018
Ingus

Sveicināti! Man ir tāds jautājums: nostrādāju uzņēmumā 5 gadus un 3 mēnešus, 11.2017. neveselīgā darba vide ietekmēja manu veselību: plaušu iekaisums un smaga bronhiālā astma, pusgadu ārstējos, bija B slimības lapa. Veselība neļauj tur turpināt darbu, domāju par arodslimības kārtošanu, cik dzirdēju, tam vajag 6 gadu stāžu vienā darbavietā. Vai tā ir?

A
atbild:
17. maijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Normatīvajos aktos nav noteikts konkrēts darba stāžs, kādam jābūt, lai varētu tikt noteikta arodslimības diagnoze. 

To, vai nodarītā kaitējuma veselībai vienīgais un galvenais cēlonis ir darba apstākļi un līdz ar to konstatētā saslimšana ir arodslimība, nevis ar darbu vai dzīvesveidu saistīta slimība, nosaka ārstu komisija arodslimībās. Komisijai gan ir nepieciešama informācija par to, cik ilgu laiku persona ir tikusi pakļauta konkrētiem darba vides faktoriem (proti, kāds ir darba stāžs konkrētajā profesijā vai darbavietā).

Arodslimības ir atsevišķām darbinieku kategorijām raksturīgas slimības, kuru cēlonis ir darba vides fizikālie, ķīmiskie, higiēniskie, bioloģiskie un psiholoģiskie faktori, un atkarībā no kaitīgo faktoru iedarbības intensitātes un ilguma arodslimības var būt akūtas, subakūtas un hroniskas. Piemēram, akūtas arodslimības attīstās pēkšņi pēc vienreizējas vai atkārtotas ķīmisko vielu vai citu kaitīgu darba faktoru iedarbības (vienas darba maiņas laikā). Tipiska akūta arodslimība ir saindēšanās ar pesticīdiem, un, lai to konstatētu, darba stāžam šādā gadījumā nav nozīmes.

Latvijā apstiprinātais arodslimību saraksts ir pieejams Ministru kabineta noteikumu Nr. 908 "Arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība" 1. pielikumā "Arodslimības".

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas