E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14340
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par īres tiesību pagarināšanu tagad un nākotnē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2018
Krišs

Vai būtu iespējams precizēt, kas tiek domāts topošajā īres likumā ar to, ka īres līgumi nevarēs tikt pagarināti? Vai tas arī attieksies uz līgumiem, kur ir speciāli atrunāts punkts, ka var tikt pagarināts līgums, un atrunāta kārtība?

Jautāju, jo situācija ir sekojoša: manā īres līgumā ir atruna, ka līgums ir spēkā līdz 2020. gadam un “2020. gadā, īrniekam iemaksājot 2000 eiro, ir tiesības pagarināt līgumu uz vēl 10 gadiem”. 
Paldies!

A
atbild:
14. maijā, 2018
Mudīte Luksa
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts, LU Juridiskās fakultātes lektors

Likumprojekta “Dzīvojamo telpu īres likums” sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumā (anotācijā) sakarā ar pašlaik spēkā esošā likuma normu par īres līgumā ietverto saistību, kas paredz īrnieka tiesības prasīt līguma pagarināšanu, ir šāds skaidrojums: “Īres līguma termiņu nevar pagarināt. Termiņam izbeidzoties, īrnieka pienākums ir atbrīvot dzīvojamo telpu, izņemot gadījumu, ja īrnieks un izīrētājs ir noslēdzis jaunu īres līgumu.” To nosaka likumprojekta 7. pants “Īres līguma termiņi”, proti, pēc jaunā likuma stāšanās spēkā nebūs iespējams līgumā iekļaut nosacījumu par īrnieka tiesībām prasīt īres termiņa pagarinājumu. Taču – kā tas attiecināms uz iepriekš noslēgtiem līgumiem?

Kā norāda zvērināts advokāts Jānis Lapsa, jautājums ir diskutabls, jo praksē tiek ievērots Civillikuma 3. pantā noteiktais: “3. Katra civiltiesiska attiecība apspriežama pēc likumiem, kas bijuši spēkā tad, kad šī attiecība radusies, pārgrozījusies vai izbeigusies. Neskartas paliek jau iegūtās tiesības.”

Vēl arī jāpiebilst, ka runa ir par likuma projektu, kurā līdz tā pieņemšanai iespējamas kādas izmaiņas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas