E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14323
Lasīšanai: 3 minūtes

Autortiesības un īpašumtiesības būvprojektēšanā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2018
Georgijs

Labdien! Jautājums ir par autortiesībām un īpašumtiesībām būvprojektēšanā. Ar arhitekti bija noslēgts līgums par dzīvojamās mājas jaunbūves būvprojekta izstrādi un saskaņošanu. Līgums nosaka: “Īpašuma tiesības pilnā apjomā uz Projektu pāriet PASŪTĪTĀJAM ar pilnas Projekta summas samaksas veikšanas brīdi no PASŪTĪTĀJA puses. Līdz tam Projekts uzskatāms par IZPILDĪTĀJA īpašumu ar visām no tā izrietošajām sekām.” Un: “Šā Līguma ietvaros izstrādātais Projekts konkrētajam objektam kļūst par PASŪTĪTĀJA īpašumu, IZPILDĪTĀJAM pilnā apjomā saglabājot autortiesības uz to kopumā, kā arī pa daļām, un atsevišķiem konstruktīvo mezglu, arhitektoniskajiem un celtnieciskajiem risinājumiem.” Vai man ka pasūtītājam ir tiesības pieprasīt no izpildītāja arī projekta avotu failus (piemēram, “Excel” tabulas, rasējumus CAD formātā)? Paldies!

A
atbild:
27. aprīlī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ingrīda Veikša, zvērināta advokāte

No tik īsa un lakoniska jautājuma īsti nevar saprast problēmas būtību, taču mēģināšu paskaidrot vispārīgi.

Kopumā arhitekta un pasūtītāja tiesības ir ļoti aktuāla tēma, kas rada diezgan lielas neskaidrības.

Autortiesību likuma 13. pants nosaka, ka gadījumā, kad tiek noslēgts pasūtījuma līgums, autoram jāizpilda viņam pasūtītais darbs saskaņā ar līguma noteikumiem un jānodod tas pasūtītājam izmantošanai līgumā norādītajā kārtībā.

Kā var saprast no līguma noteikumiem, arhitekts (izpildītājs) nav nodevis autortiesības pasūtītājam, bet ir saglabājis tās pilnā apjomā – gan uz projektu kopumā, gan uz tā daļām, tostarp uz atsevišķiem konstruktīvo mezglu, arhitektoniskajiem un celtniecības risinājumiem. Tas nozīmē, ka pasūtītājs nevarēs bez autora atļaujas veikt nekādu ēkas pārbūvi.

Ar īpašuma tiesību pāreju acīmredzot līgumā ir domātas tiesības izmantot projektu ēkas celtniecības vajadzībām.

Tomēr autora tiesības nav saistītas ar īpašumtiesībām uz materiālo objektu, kurā darbs ir izteikts, šai gadījumā tas varētu būt, piemēram, “Excel” tabulas, rasējumi CAD formātā. Šo objektu valdījuma pāreja pasūtītājam vēl neradītu autora tiesību pāreju (16. panta trešā daļa). Tāpēc, ja pasūtītājs vēlas redzēt kādu materiālo objektu, kurā projekts veidots, arhitektam no tā nevajadzētu baidīties, jo pasūtītājam (ēkas īpašniekam) tāpat nav tiesību neko pārveidot.

Taču šādu tabulu un rasējumu nodošana vairs īsti neattiecas uz autortiesībām, tās jau ir saistību tiesības. Puses var salīgt par jebko, kas nav prettiesisks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas