E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14236
Lasīšanai: 2 minūtes

Amatpersonai vai darbiniekam neizmantoto atvaļinājumu kompensē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2018
Aija Blicava

Labdien! Strādāju valsts iestādē no 16.02.2005. kā darbinieks. 2017. gada 29. decembrī mani atbrīvoja no darba, bet 2018. gada 3. janvārī pieņēma pēc izturēta konkursa ierēdņa amatā ar pārbaudes laiku 3 mēneši. Vai man pienākas ikgadējais atvaļinājums vai kompensācija par neizmantoto 2018. gada atvaļinājumu un papildatvaļinājumu par darba vērtējumu 2017. gadā, pārtraucot maijā darba attiecības?

A
atbild:
17. maijā, 2018
Labklājības ministrija
Ineta Vjakse, Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta direktora vietniece

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 41. panta pirmā daļa paredz, ka amatpersonām (darbiniekiem) atvaļinājuma piešķiršanai piemēro Darba likuma normas.

Darba likuma 149. panta piektā daļa noteic, ka ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumus, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis. Darba devējam ir pienākums izmaksāt atlīdzību par visu periodu, par kuru darbinieks nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Līdzīgs regulējums attiecībā uz papildatvaļinājumu ir ietverts Darba likuma 151. panta piektajā daļā.

Arī Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 42. panta desmitā daļa paredz, ka piešķirtā papildatvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumus, kad amata (dienesta, darba) tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un amatpersona (darbinieks) piešķirto papildatvaļinājumu nav izmantojusi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas