E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14167
Lasīšanai: 5 minūtes
1
13
1
13

Kādos gadījumos var iztikt bez būvatļaujas un apliecinājuma kartes

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2018
Irēna Vējš

Labdien! Cik saprotu, Būvvaldei, saskaņā ar Būvniecības likuma (https://likumi.lv/doc.php?id=258572 ) 12. panta 3. daļas 9. apakšpunktu visiem ir jāsniedz konsultācijas par būvniecības procesa kārtību. Vēlos noskaidrot, vai Rīgā, (1) privātmājā nedaudz pārbūvējot siltummezglu pakalpojuma lietotāja pusē (nevis pakalpojuma sniedzēja pusē), (2) privātmājā ierīkojot/nedaudz pārbūvējot ūdens uzskaites mezglu (tas vienā vietā atrodas mājās iekšpusē, otrā – ārā, tuvu pie zemesgabala robežas, šahtā), (3) iestiklojot lodžiju kādā dzīvoklī daudzdzīvokļu ēkā, (4) mainot logus dzīvoklī daudzdzīvokļu ēkā, (5) mainot radiatorus dzīvoklī daudzdzīvokļu ēkā, (6) nojaucot nenesošo starpsienu dzīvoklī daudzdzīvokļu ēkā, obligāti jāsaņem būvatļauja, projektēšanai jāpiesaista sertificēts būvspeciālists (kāds no šiem: https://bis.gov.lv/bisp/lv/specialist_certificates?utf8=%E2%9C%93&direction=&sort=&search%5Bname%5D=&search%5Blast_name%5D=&search%5Bcertificate_number%5D=&search%5Bcurr_status%5D%5B%5D=A&search%5Bsearch_type%5D=simple&commit=Mekl%C4%93t), lai izstrādātu apliecinājuma karti vai būvprojektu? Kādos no minētiem gadījumiem bez būvatļaujas, apliecinājuma kartes/būvprojekta, bez būvspeciālista piesaistes var iztikt? E-pastā uz šo jautājumu Rīgas pilsētas būvvaldei esmu saņēmusi šādu atbildi: “Labdien. Ikvienam Jūsu jautājumā iekļautajam pārbūves veidam nepieciešams atbilstošās jomas sertificēts būvspeciālists projektēšanā. Bez viņu piesaistes tiek apdraudēta būvju un iekārtu drošība, Jūsu un apkārtējo iedzīvotāju veselība. To nosaka Būvniecības likums un Ēku būvnoteikumi visā Latvijas teritorijā.” Vai sniegtā atbilde ir korekta? Vienīgi neatradu atbildi, vai būvatļauja arī visos minētajos gadījumos būtu nepieciešama?

A
atbild:
23. maijā, 2018
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Atbildot uz uzdotajiem jautājumiem par daudzdzīvokļu dzīvojamā ēkā veicamajiem būvdarbiem un privātmājā veicamajiem inženiertīklu pārbūves būvdarbiem, informējam, ka šo darbu būvniecības process noteikts MK 02.09.2014. noteikumos Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” un MK 09.05.2017. noteikumos Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi”.

Līdz ar to daudzdzīvokļu dzīvojamā ēkā logu atjaunošanai vai nomaiņai, neveicot citus ēkas fasādes būvdarbus, nav nepieciešams izstrādāt būvniecības ieceres dokumentāciju, ja tiek ievēroti nosacījumi, proti, tiek nodrošināta atbilstība ēkas fasādes koptēlam – loga dalījums un proporcijas, rāmja un no ārtelpas redzamo loga elementu krāsojums un reljefs.

Arī lodžijas aizstiklošanai (izņemot valsts aizsargājamos kultūras pieminekļus), nemainot ārsienu izvietojumu, nav nepieciešams izstrādāt būvniecības ieceres dokumentāciju, ja tiek ievēroti nosacījumi, proti, būvvaldē ir iesniegts Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā pieņemts lēmums par lodžiju aizstiklošanas pieļaujamību un saskaņota ēkas vizuālā izskata un attiecīgās fasādes lodžiju aizstiklojuma skice vai pase ar skaidrojošu aprakstu, ko izstrādājis būvspeciālists būvprojektēšanas jomā arhitekta praksē vai ēku konstrukciju projektēšanā. Savukārt, ja nav izpildīti iepriekš minētie nosacījumi (nav izstrādāts ēkas kopīga aizstiklojuma veids), ir jāizstrādā atbilstoša dokumentācija (apliecinājuma karte, ja nemaina ārsienas izvietojumu, vai būvprojekts, mainot ārsienas izvietojumu, proti, lodžija tiek pievienota dzīvokļa apkurināmai platībai) individuālai lodžijas aizstiklošanai. Šādu dokumentāciju var izstrādāt būvspeciālists būvprojektēšanas jomā arhitekta praksē vai ēku konstrukciju projektēšanā.

Lai nojauktu nenesošu sienu dzīvoklī daudzdzīvokļu ēkā, būvvaldē iesniedzama apliecinājuma karte, kurā atbilstošu tehnisko risinājumu izstrādājis būvspeciālists būvprojektēšanas jomā arhitekta praksē vai ēku konstrukciju projektēšanā.

Lai privātmājai veiktu siltummezglu vai ūdens uzskaites mezglu pārbūvi, jāvēršas pie attiecīgā inženiertīklu turētāja un jāpiesaista atbilstošas jomas būvspeciālists (ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu projektēšanā; siltumapgādes, ventilācijas un gaisa kondicionēšanas sistēmu projektēšanā), kas izstrādātu inženiertīkla pievada novietojuma plānu vai (un) iekšējo inženiertīklu novietojuma plānu. Šādiem būvdarbiem nav nepieciešama apliecinājuma karte, ja tos nav paredzēts īstenot ar publisko tiesību juridiskās personas vai Eiropas Savienības politikas instrumentu līdzfinansējumu.

Līdzīga kārtība ir ar radiatoru nomaiņu dzīvoklī daudzdzīvokļu ēkā. Būvspeciālistam jāsniedz arī izvērtējums par iekšējo inženiertīklu atjaunošanas vai pārbūves ietekmi uz pakalpojuma pieejamību, kā arī, ņemot vērā Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto par to, ka atsevišķā īpašuma robežās esošie sildelementi, ja to funkcionālā darbība ir atkarīga no kopīpašumā esošajām inženierkomunikācijām, ietilpst kopīpašumā esošajā daļā, radiatoru nomaiņa jāsaskaņo ar daudzdzīvokļu ēkas dzīvokļu īpašnieku kopību.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas