E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14091
Lasīšanai: 3 minūtes

Laulības šķiršana ar Moldovas pilsoni

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2018
Agnese

Labdien! Esmu precējusies ar Moldovas pilsoni, laulība tika noslēgta Spānijā, Tenerifē, bet tā ir arī reģistrēta Latvijā (to var redzēt portālā latvija.lv), man gan nav pilnīgi neviena dokumenta par oficiālo laulību te, bet, ja vīram iedeva uzturēšanās atļauju, tad droši vien, ka ir! Kopā nedzīvojam jau vairāk kā pusgadu, viņš dzīvo Moldovā un šķiršanos nevēlas dot. Tādēļ vēlos vērsties tiesā un šķirt laulību. Kas man būtu nepieciešams, kādi dokumenti, un kā tas process notiek? Paldies!

A
atbild:
04. aprīlī, 2018
Laura Studente
LV portālam

Jūs varat šķirt laulību Latvijā. Latvija ar Moldovas Republiku ir parakstījusi līgumu par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes un krimināllietās.

Situācijās, kad otra puse nevēlas šķirties, ir domstarpības par mantas sadali un bērniem, vai arī zuduši jebkādi kontakti ar oficiālo dzīvesbiedru un nav iespējams vienoties par šķiršanos, laulība jāšķir tiesā.

Tiesa laulību var šķirt, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu.

Iesniedzot pieteikumu laulības šķiršanai, būs nepieciešams laulības apliecības oriģināls. Ja ārvalstī izsniegtais dokuments zudis, atrodoties Latvijā, to var izprasīt caur Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu. Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 1032 "Ārlietu ministrijas konsulāro maksas pakalpojumu cenrādis" tas ir maksas pakalpojums. Ārvalstīs izsniegtajai laulības apliecībai būs arī nepieciešams pievienot noteiktā kārtībā apliecinātu tulkojumu latviešu valodā.

Saistībā ar tiesas izmaksām jānorāda, ka Civilprocesa likuma 34. pants nosaka valsts nodevas apmēru. Tā jāsamaksā pirms dokumentu iesniegšanas tiesā, jo prasības pieteikumam ir jāpievieno apliecinājums par valsts nodevas nomaksu.

Par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā valsts nodeva jāmaksā 142,29 eiro apmērā. Ja otrs laulātais atzīts par bezvēsts promesošu vai notiesāts ar brīvības atņemšanu uz laiku, kas nav mazāks par trim gadiem, valsts nodeva ir 14,23 eiro. Tomēr tie nav vienīgie izdevumi, ar kuriem jārēķinās.

Iesakām Jums iepazīties ar LV portāla skaidrojumiem Kā izšķirties ar ārzemnieku tiesā un Laulības šķiršana tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas