E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14031
Lasīšanai: 4 minūtes
1
6
1
6

Ievietot pansionātā pret personas gribu nevar

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2018
Iveta.L

Kā var vecu cilvēku ievietot pansionātā, ja viņš par to pat negrib dzirdēt? Un būs skandāls, pat kaušanās. Manam tētim ir 80 gadu. Uzvedība viņam ir ļoti asa. Runā pacilātā tonī. Grib, lai viņam visu laiku esmu blakus! Bet tas ir nervus kaitinoši, darbā arī problēmas par to. Biju pieķērusi viņu melos par sliktu pašsajūtu, lūdzu brīvdienu, bet tas arī nav attaisnojošs iemesls. Dzīvoju pie drauga, jo nav izturami būt blakus viņam. Kad dzīvojām kopā, nedod Dievs, kaut kur būs puteklītis – skandāls. Kā dzīvoju citur, tā mājās palika nehigiēniski. Teicu, ka atnākšu, savākšu, atbilde man bija ar rupjiem trīs vārdiem. Nevaru izturēt. Saprotu, ka vecs cilvēks, bet es nevaru savu ģimeni veidot. Tētis burtiski visiem brūk virsū un melo.

A
atbild:
20. aprīlī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Pašvaldību sociālie dienesti visai bieži saskaras ar šādiem gadījumiem, bet vienota risinājuma, kā katrā situācijā rīkoties, nav. Nevienu cilvēku nevar ievietot sociālās aprūpes centrā pret viņa gribu. Jebkuru sociālo pakalpojumu piešķir tikai pēc personas vai tās likumiskā pārstāvja (aizgādņa) rakstiski izteiktas vēlmes tos saņemt. Pretējā gadījumā nav izslēgta tiesvedība par cilvēktiesību pārkāpumu.

Kādi ir iespējamie risinājumi konkrētajā situācijā, vispirms jāpārrunā pašvaldības sociālajā dienestā. Palīdzība sirmgalvja aprūpē iespējama arī citos veidos, ne tikai nokārtojot viņa dzīvošanu pansionātā. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums nosaka dažādus pakalpojumus, tostarp aprūpi mājās.

Tāpat, iepazīstoties ar situācijas raksturojumu, šķiet, ir vērts pakonsultēties ar tēva ģimenes ārstu, ja ģimenes ārsts iesaka – arī ar psihiatru. Gadījumos, ja persona apdraud sevi vai citus, viņu var stacionēt psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Iespējams, pastāv priekšnoteikumi rīcībspējas ierobežošanai. Civillikuma 357. pants paredz, ka rīcībspēju var ierobežot tiesa, ja personai ir garīga rakstura vai citi veselības traucējumi, tas ir nepieciešams šīs personas interesēs un ir vienīgais veids, kā tās aizsargāt. Rīcībspēja personai ar garīga rakstura vai citiem veselības traucējumiem var tikt ierobežota tādā apjomā, kādā tā nespēj saprast savas darbības nozīmi vai nespēj savu darbību vadīt. Tādā gadījumā personai nodibināma aizgādnība. Cita starpā Civillikumā noteikts, ka aizgādnis nodrošina aizgādnībā esošās personas kopšanu, tomēr viņam nav pienākuma pašam kopt šo personu. 

Tiesa var nodibināt arī pagaidu aizgādnību bez rīcībspējas ierobežošanas, un aizgādnim tad būs jārīkojas personas interesēs. Lai tiesa varētu šādu nolēmumu pieņemt, ir jāpierāda, ka šāda pagaidu aizgādnība ir steidzama un neatliekama. Tie ir gadījumi, kad cilvēks ar aktīvu rīcību sev nekaitē, bet ir vajadzīga palīdzība, lai viņa vietā varētu rīkoties kāds cits. Tiesa var vērtēt, cik ilgam laikposmam pagaidu aizgādnība ir nosakāma – līdz diviem gadiem vai arī īsākā periodā. Aizgādnis tiek iecelts konkrētu lietu kārtošanai, nosakot, ko viņš drīkst darīt, jo šis ir pagaidu risinājums un nav pamata aizgādnim noteikt plašas tiesības rīkoties personas vietā. Pagaidu aizgādni ieceļ bāriņtiesa.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas