E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13586
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Dome pieņem komisijas nolikumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2018
Kārlis

Likuma „Par pašvaldībām” 61. pants nosaka, ka atsevišķu pašvaldības funkciju pildīšanai vai pašvaldības administratīvās teritorijas pārvaldīšanai domes no to deputātiem un attiecīgās pašvaldības iedzīvotājiem var izveidot valdes, komisijas vai darba grupas. Tātad domes var izveidot. Jautājums par to, kā šai izveidošanai būtu jānotiek? Atsevišķu komisiju (piem., vēlēšanu) nepieciešamību un izveidošanas kārtību nosaka valsts mēroga normatīvie akti, bet kā ar citām? Vai visām komisijām vajadzētu būt vēlētām? Uz kādu termiņu veidojams (pēc likuma) komisijas sastāvs? Vai pašvaldības amatpersonas/darbinieka amata pienākumos var norādīt arī, kādās komisijās un par ko (priekšsēdētāju vai locekli) viņam jādarbojas?

A
atbild:
24. janvārī, 2018
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Laura Jansone, Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste

Likuma “Par pašvaldībām” 61. pants paredz, ka:

  • atsevišķu pašvaldības funkciju pildīšanai vai pašvaldības administratīvās teritorijas pārvaldīšanai dome no domes deputātiem un attiecīgās pašvaldības iedzīvotājiem var izveidot valdes, komisijas vai darba grupas;
  • šo valžu, komisiju un darba grupu izveidošanas nepieciešamību nosaka atsevišķi likumi vai domes lēmumi, un darbam tajās var pieaicināt speciālistus, kuriem par darbu maksā no pašvaldības ieņēmumiem;
  • valdes, komisijas un darba grupas darbojas saskaņā ar domes apstiprinātajiem nolikumiem.

Savukārt saskaņā ar iepriekš minētā likuma 21. panta pirmās daļas 24. punktu tikai dome var ievēlēt pašvaldības pārstāvjus un locekļus pašvaldības vai valsts komitejās, komisijās, valdēs un darba grupās.

Obligāta ir pašvaldības administratīvā komisija, kuru dome apstiprina uz savu pilnvaru laiku (to nosaka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 205. panta 1. punkts un 207. pants). Novada domei uz savu pilnvaru laiku ir jāizveido pašvaldības administratīvā komisija un jāapstiprina tās sastāvs. LAPK nav noteikts administratīvās komisijas skaitliskais sastāvs.

Atbilstoši Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likuma 1. panta pirmajai daļai Saeimas vēlēšanu, Eiropas Parlamenta vēlēšanu, tautas nobalsošanas, kā arī republikas pilsētas domes un novada domes (turpmāk - dome) vēlēšanu sagatavošanai katrā republikas pilsētā un novadā no vēlētājiem tiek izveidota attiecīgi republikas pilsētas vēlēšanu komisija un novada vēlēšanu komisija (turpmāk –  vēlēšanu komisija) 7–15 locekļu sastāvā. Savukārt vēlēšanu komisijas locekļu skaitu nosaka attiecīgā dome.

Saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma 8. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5., 6. punktu un šā likuma 9. un 10. pantu iepirkuma procedūru veikšanai pasūtītājs izveido iepirkuma komisiju, ko savukārt paredz šī paša likuma 24. panta pirmā daļa.

Ņemot vērā minēto, secināms, ka pašvaldības administratīvās komisijas, republikas pilsētas (novada) vēlēšanu komisijas un iepirkuma komisijas izveidi nosaka LAPK, Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likums un Publisko iepirkumu likums. Savukārt citu komisiju izveidi pašvaldības īsteno saskaņā ar likumu “Par pašvaldībām” pēc savas iniciatīvas, ievēlot pašvaldības  pārstāvjus un locekļus pašvaldības komisijās.

Piemēram, novada dome var izveidot revīzijas komisiju (likuma “Par pašvaldībām” 73. pants), īpašuma apsaimniekošanas komisiju, dzīvokļu jautājumu komisiju un citas komisijas, kuras darbojas saskaņā ar domes apstiprinātu nolikumu.

Vēršam uzmanību, ka normatīvie akti nenosaka attiecīgās komisijas sastāvu vai tās veidošanas principus, darbības termiņus, līdz ar to tas atstāts izlemšanai pašai pašvaldībai.

Domes pieņem komisijas nolikumus, kuros tiek reglamentēti komisijas galvenie uzdevumi, komisijas tiesības un struktūra, komisijas darba organizācija u. tml.

Ņemot vērā, ka komisijas sastāvs jebkurā brīdī var mainīties, konkrētā darbinieka amata pienākumos (amata aprakstā) nav vēlams norādīt, kādā komisijā konkrētais komisijas loceklis darbosies.

Ja nepieciešams, visu komisiju locekļu vārdus var publicēt pašvaldības mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas