E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13561
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
2
4
2

VSAA piemēros pensijas neapliekamo minimumu un 20% likmi pensijai līdz 1667 eiro

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2018
Valleta

Sveiki! Sakiet, lūdzu, kā aprēķināt, kur ir izdevīgāk iesniegt algas nodokļu grāmatiņu strādājošam pensionāram - VSAA vai darbavietā? Situācija un neskaidrie jautājumi: Neapliekamais minimums pensijām tagad ir 250 eiro, bet prognozējamais diferencētais neapliekamais minimums algai man varētu būt ap 170 eiro. IIN manā gadījumā vajadzētu atbilst 20% (gan pensijai, gan algai), bet šeit man rodas vairākas neskaidrības. Tā kā saņemu pensiju, darbavietas izmaksātajai algai nepiemēros neapliekamo minimumu – arī tad, ja grāmatiņu iesniegšu darbavietā, nevis VSAA, vai pareizi? Vai tur, kur es iesniegšu grāmatiņu, IIN būs 20%, bet no otras ienākumu gūšanas vietas aprēķinās 23%? Vismaz tā ir gadījumā, ja ir vairākas darbavietas, – ja ir pensija un viena darbavieta, tad arī darbojas šis princips? Vai IIN tiks skaitīts kopā – gan par pensijas daļu, gan darba algu, vai skaitīts tiks tikai tas IIN, kur esmu iesniegusi grāmatiņu? Šeit es vairāk domāju par attaisnotajiem izdevumiem, lai nav tā, ka, norādot VSAA grāmatiņā, nesanāk, ka IIN iemaksas ir niecīgas un beigās nevarēšu atgūt, piem., savus 100 eiro par attaisnotajiem izdevumiem, jo gluži vienkārši IIN iemaksas par visu gadu būs bijušas vien 50 eiro. Paldies par atbildi jau iepriekš!

A
atbild:
10. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Strādājošam pensionāram darba algai neapliekamo minimumu nepiemēro (apliek algu ar nodokli no pirmā eiro) un nepiemēros arī diferencēto neapliekamo minimumu. Pensijas neapliekamo minimumu (šogad 250 eiro mēnesī, 3000 eiro gadā) piemēros Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Neatkarīgi no tā, kur ir iesniegta strādājoša pensionāra algas grāmatiņa, pensijas izmaksātājs – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra – piemēros pensijas ienākumam progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, kas jāmaksā no mēneša apliekamā ienākuma:

  • 20 % – mēneša pensijai līdz 1667 eiro;
  • 23 % – mēneša pensijai, kas pārsniedz 1667 eiro.

Līdz ar to strādājošam pensionāram nav obligāti jāsniedz algas grāmatiņa pensijas izmaksātājam, to var iesniegt darba devējam. Ja algas nodokļa grāmatiņa būs iesniegta darba devējam, tad arī darba devējs piemēros 20% IIN likmi (ja alga ir līdz 1667 eiro mēnesī). Algai virs 1667 eiro mēnesī piemēros 23% likmi.

Gada ienākumu (pensiju un algu) nodokļa aprēķināšanai skaitīs kopā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Gada ienākumam līdz 20 004 eiro tiks piemērota 20% IIN likme; ienākumu daļai no 20 004 eiro līdz 55 000 eiro tiks piemērota 23% likme.

Attaisnotos izdevumus, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, piemēro ienākumiem, no kuriem ir maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tātad ņem vērā gan no pensijas, gan no algas samaksāto nodokli.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas