E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13526
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par NĪN piemērošanu un atvieglojumiem jānoskaidro pašvaldībā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2018
DINA DĀRDEDZE

Labdien! Mans īpašums atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā dabas parkā un ir “Natura 2000” teritorijā. Gribētos zināt, vai ir jāmaksā papildu nekustamā īpašuma nodoklis par neapstrādātu lauksaimniecības zemi? Vai pienākas nodokļu atvieglojumi? Paldies!

A
atbild:
09. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikts, ka ar nodokli neapliek zemi, kura ir Ministru kabineta apstiprinātajā sarakstā: īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kurās ar likumu aizliegta saimnieciskā darbība (konkrētais saraksts ir Ministru kabineta noteikumos Nr. 75).

Ar nekustamā īpašuma nodokļa papildlikmi 1,5 procentu apmērā apliek neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamu zemi, izņemot zemi, kuras platība nepārsniedz vienu hektāru vai kurai normatīvajos aktos ir noteikti lauksaimnieciskās darbības ierobežojumi.

Pārējās aizsargājamās teritorijās tiek samazināta zemes kadastrālā vērtība, kuru ņem vērā, aprēķinot nodokli. Likuma “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām” 29. panta pirmā daļa nosaka – zemes īpašniekiem un lietotājiem aizsargājamās teritorijās ir tiesības uz normatīvajos aktos noteiktajiem nodokļu atvieglojumiem.

Atvieglojumus nosaka pašvaldības saistošajos noteikumos. Piemēram, Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 198 (Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā) noteikts, ka personai par zemi, kas ietilpst īpaši aizsargājamo dabas teritoriju kategorijā – dabas liegumā vai dabas parka “Piejūra” dabas lieguma zonā (lietošanas tiesību aprobežojums nostiprināts zemesgrāmatā), ja nekustamais īpašums tiek apsaimniekots atbilstoši īpaši aizsargājamo dabas teritoriju normatīvo aktu prasībām un bez ierobežojuma pieejams sabiedrībai, – nodokļa atvieglojums ir 90%.

Lai noskaidrotu, kā tiks piemērots nodoklis konkrētam īpašumam, jāvēršas attiecīgajā pašvaldībā. Turklāt nodokļa maksāšanas paziņojumā pašvaldība norāda, pamatojoties uz kādām tiesību normām nodoklis ir aprēķināts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas