E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13415
Lasīšanai: 5 minūtes
4
4

Kriminālsods – piespiedu darbs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2017
Janīna

Notiesātajam ir piespriests kriminālsods – piespiedu darbs. Vai, sagatavojot darba grafiku, Valsts probācijas dienesta amatpersona ir tiesīga noraidīt notiesātā (probācijas klienta) lūgumu to nodarbināt maksimālo laiku – astoņas stundas dienā, tā vietā nosakot strādāt mazāk stundu dienā? Kur var griezties notiesātais, ja darba devēja attieksme ir cieņu aizskaroša? Vai šajā gadījumā notiesātajam ir tiesības lūgt Valsts probācijas dienestu darba devēju mainīt? Cik ilgā laikā tiesa izskata piespiedu darba izpildes institūcijas iesniegto iesniegumu un pieņem lēmumu par notiesātā atbrīvošanu no turpmākas soda izciešanas, ja notiesātais priekšzīmīgi pilda piespiedu darbu un citus viņam uzliktos pienākumus un faktiski ir izciesta ne mazāk kā puse no noteiktā soda? Kādas sekas iestājas notiesātajam, ja viņš likumā noteiktajā termiņā nepiesakās piespiedu darba izpildes institūcijā – nevis tādēļ, lai izvairītos no soda izciešanas, bet tādēļ, ka neesot zinājis, ka viņam šāds pienākums ir uzlikts? Vai viņam šajā gadījumā būtu jāsniedz rakstveida paskaidrojums? Paldies!

A
atbild:
02. janvārī, 2018
Valsts probācijas dienests
Lita Zelča, Izlīguma, izvērtēšanas ziņojumu, piespiedu un sabiedriskā darba departamenta Piespiedu un sabiedriskā darba nodaļas vadītāja

Saskaņā ar Latvijas Sodu izpildes kodeksa 136. panta otrajā daļā noteikto notiesāto piespiedu darbā drīkst nodarbināt darbadienās ne vairāk par divām stundām, bet ar viņa piekrišanu — ne vairāk par četrām stundām no pamatdarba vai mācībām brīvajā laikā un ne vairāk par astoņām stundām brīvdienās un svētku dienās. Ja notiesātais nestrādā un nemācās, viņu drīkst nodarbināt līdz astoņām stundām dienā. Līdz ar to, izvērtējot vairākus kritērijus, piemēram, nodarbinātā iespējas nodrošināt ar darbu noteikto stundu skaitu, probācijas klients var strādāt katru dienu pa astoņām stundām ar pārtraukumu, ja viņš nemācās un nestrādā.

Ja darba devēja attieksme pret probācijas klientu ir cieņu aizskaroša vai ir radušās nesaskaņas ar darba devēju, probācijas klientam par to jāinformē attiecīgās Valsts probācijas dienesta (Dienesta) teritoriālās struktūrvienības (TSV) amatpersona, kura, noskaidrojot visus apstākļus, var norīkot probācijas klientu piespiedu darba veikšanai pie cita darba devēja.

Vēršam uzmanību, ka jautājums par to, cik ilgā laikā tiesa izskata piespiedu darba izpildes institūcijas iesniegto iesniegumu un pieņem lēmumu par notiesātā atbrīvošanu no turpmākās soda izciešanas, ja notiesātais priekšzīmīgi pilda piespiedu darbu un citus viņam uzliktos pienākumus un faktiski ir izcietis ne mazāk kā pusi no noteiktā soda, ir tiesas kompetencē.

Saskaņā ar iepriekš minētā kodeksa 2. panta pirmo daļu notiesātie izcieš sodu saskaņā ar likumiem un citiem normatīvajiem aktiem, kas ir spēkā soda izciešanas brīdī, ja likumā vai normatīvajā aktā nav noteikts citādi.

Savukārt atbilstoši kodeksa 133. panta pirmajā daļā noteiktajam notiesātajam, kuram piemērots kriminālsods – piespiedu darbs, ir pienākums pieteikties piespiedu darba izpildes uzsākšanai Dienesta TSV atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai desmit darba dienu laikā no dienas, kad stājies spēkā tiesas nolēmums vai prokurora priekšraksts par sodu. Minētais pienākums ir noteikts arī tiesas nolēmumā vai prokurora priekšrakstā, kā arī, nosakot sodu, par to iespējami informē soda piemērotājs.

Ja notiesātā persona sodu izpildi regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā termiņā neierodas pieteikties piespiedu darba izciešanai un neinformē par attaisnojošiem neierašanās iemesliem, Dienesta amatpersona vēstulē nosūta probācijas klientam uzaicinājumu ierasties Dienestā, lai sniegtu paskaidrojumu, ievērojot Ministru kabineta noteikumu Nr. 119 “Kārtība, kādā Valsts probācijas dienests organizē kriminālsoda – piespiedu darbs – izpildi” 36. punktā noteikto.

Savukārt Dienesta amatpersona izsniedz vai vēstulē nosūta probācijas klientam brīdinājumu, ja probācijas klients neierodas pieteikties soda izciešanai pēc uzaicinājuma, nesniedz paskaidrojumu vai paskaidrojumā minētie iemesli nav attaisnojoši. Tātad, ņemot vērā minēto, notiesātajam, ierodoties Dienestā, ir jāraksta paskaidrojums.

Ierodoties Dienestā, notiesātais tiek iepazīstināts ar piespiedu darba izpildes nosacījumiem un kārtību, kurā ir noteiktas viņa tiesības un pienākumi soda izpildes laikā. Dienesta amatpersonai ir pienākums izskaidrot notiesātajam piespiedu darba izpildes nosacījumus un kārtību, un tai ir jāpārliecinās, vai notiesātajam tā ir saprotama. To, ka notiesātais ir iepazinies ar nosacījumiem un kārtību, viņš apliecina ar savu parakstu.

Papildus vēršam uzmanību, ka visus neskaidros vai precizējošos jautājumus probācijas klients var noskaidrot pie probācijas klienta lietas vadītāja attiecīgajā Dienesta TSV, kurā probācijas klients izcieš sodu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas