E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13377
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Tiesa ņems vērā piedzenamā pamatparāda un procentu kopsummu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2017
Inese

Labdien! Civilprocesa likuma 36. panta (Valsts nodevas piemaksa) otrajā daļā ir noteikts: ja palielina prasības summu, izņemot procentu un pieaugumu pievienošanu, atbilstoši piemaksājama valsts nodeva. Lūdzu izskaidrot, ko nozīmē ”izņemot procentu un pieaugumu pievienošanu”. Lūdzu, sniedziet kādu piemēru.

A
atbild:
19. decembrī, 2017
Tiesu administrācija
Vjačeslavs Mitņičuks, Finanšu un administratīvā departamenta Materiāltehniskā nodrošinājuma speciālists

Piemēram, parādu piedziņas lietās, ceļot prasību par pamatparāda un procentu piedziņu, valsts nodevu aprēķina par prasības kopsummu un iemaksā pēc stāvokļa uz prasības iesniegšanas brīdi.

Civilprocesa likuma 36. pants noteic: "Ja palielina prasības summu, izņemot procentu un pieaugumu pievienošanu, atbilstoši piemaksājama valsts nodeva." Ja, laikam ejot, ir nepieciešams palielināt celtās prasības pamatparāda summu un attiecīgi arī procentu summu, tad attiecīgi jāpiemaksā valsts nodeva par palielināto prasības kopsummu.

Bet, ja prasības summa faktiski būtu jāpalielina tikai attiecībā uz procentu pieaugumu, nepalielinot pamatparāda summu, tad par šādu prasības kopsummas palielinājumu valsts nodeva nav jāpiemaksā.

Tiesa, taisot galīgo nolēmumu lietā, ņems vērā piedzenamā pamatparāda un procentu kopsummu un attiecīgi noteiks lietā maksājamo kopējo valsts nodevu, tādējādi valsts nodevas galīgais apmērs tiks noteikts ar tiesas nolēmumu un attiecīgi tiks piedzīts no atbildētāja vai prasītāja atbilstoši tam, kuram nolēmums būs labvēlīgs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas