E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12454
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Darba attiecības nosaka darba līgumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2017
Ivars

Labdien! Situācija ir tāda, sāku strādāt kompānijā ar norunu, ka mācos universitātē un darba laikā "izskrienu" uz semināriem. Darba devējs liek pāriet uz vakara grupu, lai es nekavētu darbu, kā arī nepalielina algu. Kā šajā situācijā rīkoties?

A
atbild:
28. jūlijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Nodibinot darba tiesiskās attiecības, starp darba devēju un darbinieku rakstveidā  tiek noslēgts darba līgums. Saskaņā ar Darba likuma 40. pantu tajā tiek ietverti pušu nolīgtie darba nosacījumi. Īpašie nosacījumi , kā Jūsu gadījumā – tiesības darba laikā pamest darbavietu, var tikt ietverti arī tādā kompānijas iekšējā dokumentā kā darbinieka individuālo pārrunu veidlapa. Tomēr šādai norunai jābūt fiksētai rakstveidā  un nepārprotami interpretējamai.

Jāatzīst, ka mutiskās norunas, ja tās ne darba līgumā, ne citā dokumentā nav fiksētas, darba devējam nav pienākuma uztvert kā saistošas. Tas pats attiecas arī uz darba samaksas jautājumiem –tie ir saistīti ar darba līguma nosacījumu maiņu. Savukārt  jebkuri darba līguma grozījumi ir abu pušu vienošanās, kas noformējami rakstveidā (DL 97. pants).

Jums var ieteikt sarunā vienoties ar darba devēju par turpmākajiem darba līguma nosacījumiem un visas izmaiņas fiksēt rakstveidā, apstiprinot ar abu pušu parakstiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas