E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1243
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Atlūgums nav jāraksta

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2012
Ināra

Esmu pieņemta oficiāli darbā ar līgumu. Alga netiek maksāta jau divus mēnešus. Maksāšanas problēmu dēļ īpašnieks pateica, ka mani pakalpojumi nav vajadzīgi. Tai pašā laikā viņš no darba neatlaiž, liekot saprast, ka jāraksta atlūgums uz paša vēlēšanos. Nodokļu grāmatiņa netiek atdota. Kā rīkoties šajā situācijā? Vai, parakstot atlūgumu uz pašas vēlēšanos, es nezaudēšu savu nopelnīto algu?

A
atbild:
09. jūlijā, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 69.panta pirmās daļas, 70. un 71.panta nosacījumiem darba devējam ir pienākums izmaksāt darba samaksu skaidrā naudā vai ar pārskaitījumu ne retāk kā divas reizes mēnesī, ja, protams, puses nav vienojušās par darba samaksas izmaksu reizi mēnesī, turklāt, izmaksājot darba samaksu, darba devējam jāizsniedz darba samaksas aprēķins  (ar nostrādātajām stundām, tajā skaitā virsstundas, nakts stundas, darbs svētku dienās).

Atbilstoši Darba likuma 28.panta otrās daļas prasībām darba devējs ar darba līguma noslēgšanu uzņemas maksāt nolīgto darba samaksu, nemaz nerunājot par pienākumu nodrošināt taisnīgus, drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus. Savukārt par darba samaksas izmaksas nosacījumu pārkāpšanu darba devējam saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 41.panta pirmās daļas nosacījumiem ir paredzēta administratīvā atbildība.

Turklāt atbilstoši Darba likuma 30. un 31.panta regulējumam un Darba strīdu likuma vispārējiem nosacījumiem darbiniekam ir tiesības savu aizskarto tiesību aizstāvēšanai (netiek izmaksāta nolīgtā darba samaksa) vērsties tiesā ar attiecīgu prasības pieteikumu vai arī vienlaicīgi ziņot par minēto pārkāpumu Valsts darba inspekcijai, kas savas kompetences ietvaros pārbaudīs darba devēja rīcības atbilstību likuma prasībām (sk. kontaktinformāciju: www.vdi.gov.lv).

Visbeidzot, par darba līguma izbeigšanas procedūru norādām, ka uz nenoteiktu laiku noslēgtā darba līguma uzteikums no darba devēja puses ir pieļaujams saskaņā ar Darba likuma 101.panta pirmās daļas nosacījumiem vai arī pusēm vienojoties atbilstoši Darba likuma 114.panta nosacījumiem.

Tas nozīmē, ka darba devēja arguments par to, ka nav naudas un tādējādi darbiniekam ir jāraksta darba līguma uzteikums pēc paša vēlēšanās ir uzskatāms par vienpusējā kārtā izteiktu nesaistošu piedāvājumu darbiniekam izvērtēt iespēju izbeigt attiecības, kuras pēc būtības būtu jāizbeidz pašam darba devējam, izmaksājot, piemēram, Darba likuma 112.pantā minēto atlaišanas pabalstu pie zināmiem nosacījumiem.

Darbiniekam šajā gadījumā nav pienākums piekrist šādam darba devēja piedāvātajam darba tiesisko attiecību izbeigšanas modelim, bet ir jālūdz darba devējam nodrošināt darbinieku ar darbu vai arī pretējā gadījumā samaksāt par dīkstāvi atbilstoši Darba likuma 74.panta otrās daļas noteikumiem.

Darbinieks iepriekšminēto lūgumu var izteikt gan mutiski, gan raksti, bet ieteicamā forma būtu rakstveidā izteiks lūgums atbilstoši Darba likuma 94.pantam - ar darba devēja pienākumu septiņu dienu laikā sniegt atbildi uz darbinieka sūdzību vai pretenziju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas