E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12239
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atvaļinājuma kompensācija – tikai darba attiecības pārtraucot

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūnijā, 2017
Armands Kalns

Esmu nostrādājis pie darba devēja desmit gadus, ir sešpadsmit neizmantotas atvaļinājuma nedēļas. Kāda ir kompensācijas kārtība?

A
atbild:
27. jūnijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Kompensāciju jeb samaksu naudā par neizmantoto atvaļinājumu Darba likums ( DL 149. panta piektā daļa) paredz kā pienākumu darba devējam izmaksāt tikai tādā gadījumā, ja tiek pārtrauktas darba tiesiskās attiecības. Turklāt tādā gadījumā kompensācija ir jāizmaksā par visu neizmantoto atvaļinājuma periodu atbilstoši ierakstiem darbinieka individuālājā uzskaites kartītē.

Ja darba tiesiskās attiecības netiek pārtrauktas, darbiniekam ir tiesības prasīt darba devējam atvaļinājuma piešķiršanu, savstarpēji vienojoties, jo ikgadējais apmaksātais atvaļinājums ir viens no Darba likumā paredzētiem atpūtas laika veidiem, kā arī viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai nodrošinātu darbinieka tiesības uz taisnīgiem, drošiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem. Darba devējam ir pienākums nodrošināt darbiniekam iespēju izmantot paredzētās tiesības uz apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu, par atvaļinājuma laiku izmaksājot darbiniekam normatīvajos aktos paredzēto atvaļinājuma naudu.

Parasti šādā situācijā puses vienojas par abpusēji izdevīgu atvaļinājuma izmantošanas kārtību pa daļām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 76 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas