E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12014
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Pamatlīdzekļu iznomāšana pašnodarbinātām personām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2017
Daiga

Labdien! Darbojamies mežu atjaunošanas un kopšanas jomā. Vai SIA, kur uz uzņēmuma līguma pamata savus pakalpojumus sniedz pašnodarbinātas personas, ir tiesīga iznomāt vai patapināt savus pamatlīdzekļus, kā arī degvielu, lai šie pašnodarbinātie varētu veikt mežu kopšanas pakalpojumus? Cilvēki vēlas strādāt, taču nav ne vajadzīgā inventāra, ne līdzekļu. Paldies!

A
atbild:
24. maijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Lauris Klagišs, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Civillikuma 2212. pantu ar uzņēmuma līgumu viena puse uzņemas izpildīt otrai par zināmu atlīdzību ar saviem darba rīkiem un ierīcēm kādu pasūtījumu, izgatavot kādu lietu vai īstenot kādu pasākumu.

Saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 8. panta 2.2. punktu uzskata, ka fiziskā persona (maksātājs) gūst ienākumu, par kuru jāmaksā algas nodoklis, ja tiek konstatēta vismaz viena no šādām pazīmēm:

1) maksātāja ekonomiskā atkarība no personas, kurai tas sniedz pakalpojumus;

2) finansiālā riska neuzņemšanās peļņu nenesoša darba izpildes vai zaudētu debitoru parādu gadījumā;

3) maksātāja integrācija uzņēmumā, kuram viņš sniedz savus pakalpojumus. Integrācija uzņēmumā šā panta izpratnē ir darba vai atpūtas vietas esamība, pienākums ievērot uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumus un citas līdzīgas pazīmes;

4) maksātāja faktisko brīvdienu un atvaļinājumu esamība un to ņemšanas kārtības saistība ar uzņēmuma iekšējo darba kārtību vai citu uzņēmumā nodarbināto fizisko personu darba grafiku;

5) maksātāja darbība notiek citas personas vadībā vai kontrolē, maksātājam nav iespējas piesaistīt darbu izpildē savu personālu vai izmantot apakšuzņēmējus;

6) maksātājs nav pamatlīdzekļu, materiālu un citu saimnieciskajā darbībā izmantoto aktīvu īpašnieks (šis kritērijs neattiecas uz personīgo autotransportu vai atsevišķiem personīgajiem instrumentiem, kas izmantoti darba uzdevumu izpildei).

Iznomāt vai patapināt savus pamatlīdzekļus pakalpojuma sniedzējam nav aizliegts, taču pastāv liela iespēja, ka Valsts ieņēmumu dienests šādu sadarbību uztvers kā izvairīšanos no darbaspēka nodokļu (iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kā arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) nomaksas un audita ietvaros liks samaksāt gan minētos nodokļus, gan soda naudu, gan nokavējuma procentus.

Pat tad, ja pašnodarbinātā persona pati iegādāsies nepieciešamos pamatlīdzekļus, pakalpojuma saņēmējam, uzsākot sadarbību ar šādu personu, jāizvērtē, vai attiecīgā sadarbība ārēji neizskatās pēc darba tiesiskajām attiecībām (svarīgi, lai nebūtu noteikts darba laiks, kontrolēts tiktu tikai rezultāts, nevis pats darba process, lai pašnodarbinātajam būtu vairāki klienti utt.).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas