E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12001
Lasīšanai: 3 minūtes

Par vidējo iemaksu algu maternitātes un vecāku pabalstam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2017
Scarlett

Sveicināti! Man ir sekojošs jautājums, proti, kā tiek aprēķināta māmiņalga par otro bērnu, ja, piemēram, sieviete pēc pirmā bērna atgriežas darbā, bet paspēj nostrādāt tikai, piemēram, pusgadu, 6 mēnešus, kad jau jādodas oficiālajā otrajā dekrētā? Vai izmaksājamā summa, gan maternitātes pabalsts, gan vēlāk vecāku pabalsts, šajā situācijā atšķirsies no tās, ko viņa saņemtu gadījumā, ja pirms došanās otrajā dekrētā būtu nostrādājusi gadu jeb 12 mēnešus?

A
atbild:
01. jūnijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā nav norādīts, par kuru gadu vēlaties uzzināt informāciju.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu darba ņēmējai aprēķina no apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, neņemot vērā divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums vai tiek piešķirts vecāku pabalsts.

Ja maternitātes un vecāku pabalsta izmaksas sākums būtu šogad, tad pašreiz likums „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteic, ka vidējās iemaksu algas aprēķina 12 mēnešu periodā netiek ieskaitīts:

  • darbnespējas periods;
  • grūtniecības un dzemdību atvaļinājums;
  •  atvaļinājums bērna tēvam;
  • atvaļinājums bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu;
  • bērna kopšanas atvaļinājums.

Tātad gan maternitātes pabalstam, gan vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina no algas tajā periodā, kurā ir strādāts. Līdz ar to, ja alga visos mēnešos ir vienāda, tad atšķirību pabalstu apmērā pašreiz nav, vienalga, vai nostrādāti 12 vai seši mēneši, jo jau minētie izslēdzamie periodi aprēķinā netiek ņemti vērā. Tā tas ir pašreiz.

Ar Saeimā 2016. gada 23. novembrī pieņemtajiem grozījumiem likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” bija paredzēts, ka, sākot ar 2018. gadu, no 12 mēnešu vidējās iemaksu algas aprēķina perioda vairs neizslēgs pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājumu u. c. jau minētos periodus, bet tos aizstātu ar daļu no vidējās iemaksu algas valstī – 40% apmērā vecāku pabalstam, 70% apmērā maternitātes pabalstam.

Taču šie grozījumi tiks pārskatīti. Nevalstiskās organizācijas ir iebildušas pret jauno aprēķina kārtību mazuļu vecāku pabalstiem. Labklājības ministrija kopā ar vecāku organizācijām strādā pie jaunām likuma normām. Nelabvēlīgākas par pašreizējām jaunās normas nebūs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas