E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11437
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja applūst vannas istaba, jāizsauc mājas pārvaldnieks un santehniķis

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2017
Jānis

Labdien! Situācija ir sekojoša: īsi pirms pusnakts vanna piepildās ar netīru ūdeni no augšējiem stāviem, kas gāžas pāri malām. Applūst ne tikai mans, bet arī apakšējais dzīvoklis. Dzīvokļu īpašniekiem ir noslēgts civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgums. Kā šādā gadījumā rīkoties (notikums ir naktī), kāda ir iespēja fiksēt notikušo dokumentā, kad un kam ir jāpiedalās tā sagatavošanā? Paldies par atbildi!

A
atbild:
23. februārī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvalnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro: „Šādas avārijas situācijas rodas, kad aizsērē kanalizācijas vads. Diemžēl daudzdzīvokļu mājās ne visi iedzīvotāji pareizi lieto kanalizācijas cauruļvadus. Santehniķi tajos nereti atrod ne tikai autiņbiksītes, betarī citus priekšmetus. Šādā gadījumā, pirmkārt, avārijas situācija ir jānofotografē, lai būtu reāli pierādījumi par noplūšanas faktu. Otrkārt, ja negadījums bijis naktī, no rīta nekavējoties ir jāizsauc mājas pārvaldnieks, kas fiksē faktu, ka dzīvoklis ir appludināts, noformē par to aktu un izsauc speciālistus, kas avāriju likvidē.

Ja komunālo pakalpojumu rēķinā atsevišķi norādīti santehniķa pakalpojumi un ir kontaktinformācija, tad dzīvokļa īpašnieks santehniķi var izsaukt patstāvīgi. Ja santehniķa pakalpojumi iekļauti pārvaldīšanas izdevumos, tad to dara apsaimniekotāja pārstāvis.

Civiltiesiskās apdrošināšanas līgums minētajā gadījumā nedarbosies, jo konkrētā dzīvokļa iemītnieki, kurā kanalizācijas sistēmas bojājumu dēļ bijusi noplūde, nav vainīgi. Šī apdrošināšana darbotos tad, ja kāds no dzīvokļa iemītniekiem, piemēram, būtu aizmirsis aizvērt ūdenskrānu vai plūdus izraisītu nepareizi pieslēgta veļasmašīna. Taču šajā gadījumā apakšējā dzīvokļa appludināšana notikusi aizsērējuša stāvvada dēļ, kas ir kopīpšuma daļa.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas