E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11174
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Pabalstu par tuvinieka nāvi var prasīt vienu gadu, kopš radies tam pamats

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2017
Līga Grāvīte

Cik esmu noskaidrojusi, tuvinieka (konkrētā situācijā tēva) nāves gadījumā valsts iestādei būtu jāizmaksā darbiniekam vienreizējs pabalsts bēru izdevumu segšanai. Tā kā likumus nepārzinu un ir jau pagājuši 2 gadi kopš mirušā nāves, vai ir iestājies noilgums un man nav tiesību neko prasīt darbavietai. Vai darbavietā šajā gadījumā nevajadzētu informēt tuviniekus?

A
atbild:
24. janvārī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls
Finanšu ministrija
Aleksis Jarockis, Komunikācijas nodaļas vadītājs

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 20. pants paredz, ka amatpersonai (darbiniekam) izmaksā pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā.

Finanšu ministrijas pārstāvis, atbildot uz Jūsu jautājumu, skaidro, ka "MK noteikumu Nr. 565 "Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām" VI. sadaļa nosaka šī pabalsta izmaksas kārtību, tai skaitā termiņu – viens gads, kura laikā amatpersona (darbinieks) var iesniegt iesniegumu darba devējam šī pabalsta saņemšanai, kā arī termiņu – viens mēnesis, kura laikā pabalsts ir izmaksājams".

Tādējādi atbilstoši tiesiskajam regulējumam un jautājumā ietvertajai informācijai, – kopš ģimenes locekļa nāves ir pagājuši 2 gadi, ir iestājies noilgums un darba devējam nav vairs pamata šāda pabalsta izmaksai.

Par normālu darba gaitu katrā iestādē ir atbildīgs tās vadītājs, pie kura var griezties un jautāt, vai kāda no darbiniekiem amata pienākumos ietilpst darbinieku informēšana par sociālajām garantijām un to saņemšanas iespējām.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas