E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1117
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Darba uzteikums pārbaudes laikā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2012
Martins

Vai es (darbinieks) varu uzteikt darba devējam (valsts uzņēmumam) darba līgumu trīs dienas iepriekš, ja līgumā minēts pārbaudes laiks, tai pat laikā ir minēts, ka līgums noslēgts uz nenoteiktu laiku un mēnesi iepriekš rakstveidā jābrīdina par darba attiecību izbeigšanu? Kādas sankcijas darba devējs var pieņemt attiecībā pret mani, ja uzteikšu darbu un nerēķinoties ar jebkādiem apstākļiem pēc trim dienām pārtraukšu darbu? Kā formulēt atlūgumu? Vai tas varētu ietekmēt atalgojuma izmaksu?

A
atbild:
02. maijā, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 43.panta nosacījumiem darba līgumu slēdz uz nenoteiktu laiku, izņemot Darba likuma 44.pantā noteiktos gadījumus, kad darba līgumu var noslēgt uz noteiktu laiku.

Ja darba līgums tiek slēgts uz noteiktu laiku, tad atbilstoši Darba likuma 40.panta otrās daļas 3.punktam darba līgumā ir jānorāda darba tiesisko attiecību paredzamo ilgumu, piemēram, atbilstoši Darba likuma 113.panta prasībām uz noteiktu laiku (seši mēneši) noslēgtais darba līgums izbeidzas ar dienu, kad izbeidzas darba līguma termiņš, ja, protams, puses atsevišķi nevienojas par termiņa pagarinājumu.

Iepriekšminētā kontekstā jānorāda, ka attiecībā uz darba līguma spēku laikā ir piemērojams pamatprincips, ka darba līgums tiek slēgts uz nenoteiktu laiku (izņēmumi ir iespējami tikai saskaņā ar Darba likuma 44.pantu).

Neatkarīgi no darba tiesisko attiecību ilguma (darba līguma spēks laikā – nenoteikts vai noteikts laiks) darba devējs saskaņā ar Darba likuma 46.panta nosacījumiem var noteikt darbiniekam pārbaudi, lai noskaidrotu, vai darbinieks atbilst viņam uzticētā darba veikšanai. Pārbaudes noteikšana ir jānorāda darba līgumā, pretējā gadījumā ir uzskatāms, ka darba līgums ir noslēgts bez pārbaudes, kā rezultātā nedz darba devējs, nedz darbinieks nedrīkstēs izmantot Darba likuma 47.pantā paredzētās tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš.

Piemēram, ja darba devējs (valsts uzņēmums), noslēdzot darba līgumu uz nenoteiktu laiku, ir noteicis pārbaudes laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem, tad darba devējam un darbiniekam atbilstoši Darba likuma 46.panta un 47.panta pirmās daļas nosacījumiem darba līgumā noteiktajā pārbaudes laikā ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš. Jāatzīmē, ka darba devējam vai darbiniekam, uzsakot darba līgumu pārbaudes laikā, nav pienākums norādīt darba līguma uzteikuma iemeslu.

Savukārt, ja darba līgumā nolīgtais pārbaudes termiņš ir beidzies un darbinieks turpina veikt darbu, tad saskaņā ar Darba likuma 47.panta otro daļu ir atzīstams, ka darbinieks ir izturējis pārbaudi. Līdz ar to turpmāk darba tiesiskās attiecības, kas ir noslēgtas uz nenoteiktu laiku, var būt izbeigtas saskaņā ar  Darba likuma 100., 101., 114., 115. un 116.panta nosacījumiem (piem., darbiniekam ir jāievēro darba līgumā noteikto viena mēneša uzteikuma termiņu).

Vienlaikus jānorāda, ka darba devējam saskaņā ar Darba likuma 128.panta pirmās daļas prasībām pēdējā darba (atlaišanas) dienā ir pienākums izmaksāt darbiniekam visas pienākošās naudas summas. Būtiski ir arī, ka saskaņā ar Darba likuma 9.panta prasībām ir aizliegts sodīt darbinieku vai citādi tieši vai netieši radīt viņam nelabvēlīgas sekas tāpēc, ka darbinieks darba tiesisko attiecību ietvaros pieļaujamā veidā izmanto savas tiesības.

Darbiniekam savu aizskarto tiesību un interešu aizsardzības nolūkā ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā (sk. www.vdi.gov.lv) ar iesniegumu par pārkāpumiem darba tiesiskajās attiecības un/vai arī tiesā (sk. www.tiesas.lv) ar attiecīgu prasības pieteikumu atbilstoši Darba likuma, Darba strīdu likuma un Civilprocesa likuma nosacījumiem.

Papildus informāciju varat skatīt Darba likumā un LV portāla skaidrojumā:

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas