E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11016
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Iesniegums par NĪN nomaksas termiņa pagarināšanu jāiesniedz mēneša laikā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2016
Ainis

Labdien! Pašvaldība atdod lietu par nekustamā īpašuma nodokļa parādu parāda piedzinējumiem jau mēnesi pēc maksājuma termiņa beigām, nevar pat pagūt sarunāt pagarināt nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņus un vienoties par samaksas grafiku. Vai tas ir tiesiski? Kā rīkoties? Iepriekš paldies!

A
atbild:
23. decembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kā rīkoties, tas būtu jānoskaidro pašvaldībā. Vilcināšanās parāda problēmu nerisina. Ja, saņemot brīdinājumu, neesat parādu labrātīgi samaksājis, un viens mēnesis Jums šķitis pārāk īss termiņš, lai atrastu laiku saziņai ar pašvaldību un vienotos par parāda maksāšanas termiņa pagarinājumu, pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu par bezstrīdus piedziņu.

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 9. pants: nekustamā īpašuma nodokļa maksātāja atbildība nosaka: noteiktajā laikā nenomaksāto nodokli, soda naudu vai nokavējuma naudu saskaņā ar pašvaldības lēmumu piedzen bezstrīda kārtībā atbilstoši likumam “Par nodokļiem un nodevām” un Administratīvā procesa likumā noteiktajai administratīvā akta piespiedu izpildes kārtībai. Pašvaldība, pieņemot saistošos noteikumus, ir tiesīga noteikt nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

Nokavētu nodokļu maksājumu, t.i., nodokļu parādu piedziņu reglamentē likuma „Par nodokļiem un nodevām” 26. un 26.1 pants un Administratīvā procesa likuma (APL) D daļa.

Likuma „Par nodokļiem un nodevām” 26. pants paredz, ka nodokļu maksājumus atbilstoši nodokļu deklarācijai, kā arī citiem dokumentiem par maksājumiem budžetā, kuri nav samaksāti likumā noteiktajā termiņā, un ar tiem saistīto nokavējuma naudu, kā arī izdevumus par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu bezstrīda kārtībā nodokļu administrācija piedzen bezstrīda kārtībā.

Šī likuma 24. pantā noteikts, ka nodokļu administrācijai (NĪN gadījumā tā ir pašvaldība) uz nodokļu maksātāja motivēta rakstveida iesnieguma pamata ir tiesības sadalīt termiņos uz laiku līdz vienam gadam, skaitot no iesnieguma iesniegšanas dienas, nodokļu maksājumu samaksu. Nodokļu maksātājs motivētu iesniegumu nodokļu administrācijai iesniedz ne vēlāk kā mēnesi pēc maksājuma termiņa iestāšanās. Nodokļu administrācija rakstveidā vienojas ar nodokļu maksātāju par parāda samaksas grafiku.

Pilnvarota nodokļu administrācijas amatpersona lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu var pieņemt ne agrāk kā piecas darbdienas pēc nodokļu maksājuma termiņa. Lēmumu par nodokļu administrācijas kontroles (pārbaudes, revīzijas) rezultātā aprēķinātā nokavētā nodokļu maksājuma piedziņu pieņem ne agrāk kā 30 dienas pēc tam, kad nodokļu administrācija pieņēmusi attiecīgo lēmumu.

Saskaņā ar APL 361. panta pirmo daļu par piespiedu izpildi parādnieku vispirms brīdina.

Likuma „Par nekustamā īpašuma nodokli” 9.1 pants paredz, ka uz brīdinājuma par administratīvā akta piespiedu izpildi un lēmuma par nokavēto nodokļu maksājuma piedziņu, ja tas tiek sagatavots elektroniski, nav nepieciešams amatpersonas paraksts. Šādā gadījumā uz brīdinājuma par administratīvā akta piespiedu izpildi un lēmuma par nokavēto nodokļu maksājuma piedziņu jābūt atzīmei "Dokuments sagatavots elektroniski un ir derīgs bez paraksta". Nosūtot ar nekustamā īpašuma nodokļa piedziņu saistītos dokumentus (brīdinājumu par administratīvā akta piespiedu izpildi un lēmumu par nokavēto nodokļu maksājuma piedziņu) pa pastu, tos nav nepieciešams noformēt kā ierakstītus pasta sūtījumus.

Ja nodokļa maksātājs nav deklarējis savu dzīvesvietu, paziņojumu par pieņemtajiem lēmumiem, kas saistīti ar nekustamā īpašuma nodokļa piedziņu (brīdinājumu par administratīvā akta piespiedu izpildi un lēmumu par nokavēto nodokļu maksājuma piedziņu), pašvaldība izvieto savā mājaslapā internetā, norādot vietu un termiņu, kurā nodokļu maksātājs ar tiem var iepazīties.

Saskaņā ar APL 364. panta 1. daļu un likuma „Par nodokļiem un nodevām” 26. panta 1. daļu nokavētu nodokļu maksājumu piedziņas izdevumus sedz nodokļu maksātājs.

Zvērināts tiesu izpildītājs ir tiesīgs veikt piespiedu izpildi pret parādnieku, ja saņemts izpildu dokuments un piedzinēja pieteikums par izpildu dokumenta pieņemšanu izpildei. Tiesu izpildītājs izpildu darbības atliek vai nu pamatojoties uz piedzinēja pašvaldības pieteikumu, vai tiesas vai tiesneša lēmumu par izpildu darbības atlikšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 122 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas