E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32569
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kad SIA valdes loceklim jāmaksā nodokļi no domājamā ienākuma

J
jautā:
07. maijā, 2024
Andris

Labdien! Šobrīd sniedzu konsultācijas un esmu ar darba devēju noslēdzis līgumu par akordalgu (35% no konsultācijas summas). Mani ikmēneša ienākumi no konsultācijām ir aptuveni 560 eiro, kas ir zemāk par minimālo mēnešalgu. Ja es nodibinu SIA un maksāju sev algu pēc tiem pašiem nosacījumiem, bet reizi kvartālā veicu atlikušo ienākumu izmaksu kā valdes loceklim dividenžu veidā, vai man būs jāmaksā ikmēneša sociālais nodoklis un ienākumu nodoklis kā valdes loceklim papildu tam, ka maksāju kā darba ņēmējs? Paredzams, ka ikmēneša alga kā darba ņēmējam būs zemāka par minimālo noteikto mēnešalgu, bet SIA ienākumi lielāki par piecām minimālajām algām. Vai visos gadījumos SIA jābūt darbiniekam ar minimālo mēnešalgu, lai turpmāk valdes loceklim nav jāmaksā papildu sociālais un ienākuma nodoklis? 

A
atbild:
13. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja SIA valdes locekļa atlīdzība ir mazāka par minimālo mēneša darba algu, papildus vērtē, vai nerodas pienākums maksāt nodokļus no starpības līdz domājamajam ienākumam. 

Kapitālsabiedrības katrs valdes loceklis attiecīgajā gada mēnesī, kad: 

  • kapitālsabiedrībā nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas gūst atlīdzību vismaz minimālās mēneša darba algas apmērā,  

un

  • kapitālsabiedrības attiecīgā mēneša apgrozījums ir bijis lielāks par piecu minimālo mēneša darba algu apmēru, 

ir uzskatāms par darba ņēmēju, un no katra valdes locekļa domājamā ienākuma, kas nav mazāks par minimālo mēneša darba algu, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) un jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). 

IIN un VSAOI no valdes locekļa domājamā ienākuma minimālās mēnešalgas apmērā nav jāmaksā: 

  • tajā gadā, kad kapitālsabiedrība reģistrēta Uzņēmumu reģistrā; 
  • ja kāds valdes loceklis kārtējā mēnesī, kad izpildās abi kritēriji, kā valdes loceklis citā vienas uzņēmumu grupas kapitālsabiedrībā gūst atlīdzību, kas nav mazāka par piecām minimālajām mēnešalgām.

Skaidrojums par tiesību aktu piemērošanu un situācijām pieejams VID informatīvajā materiālā “Nodokļu pārskati par valdes locekļu ienākumiem”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas