DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Veiktas pārbaudes bērnu vasaras nometnēs

Bērnu aizsardzības centra (turpmāk – BAC) Bērnu tiesību uzraudzības dienesta speciālisti veikuši pārbaudes bērnu vasaras nometnēs laika periodā no 2024. gada 1. jūnija līdz 2024. gada 31. augustam. Nometnes tika izvēlētas pēc nejaušības principa visā Latvijas teritorijā ar mērķi pārliecināties, vai nometnēs tiek ievērotas bērnu tiesības atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likumam, tiek ievēroti noteikumi un citi bērnu tiesības regulējošie normatīvie akti. Apsekotas 10 nometnes.

Plānoto pārbaužu laikā primāri tika veltīta uzmanība bērnu labāko interešu aspektiem nometnes norises laikā. Veiktas pārrunas ar nometņu vadītājiem, darbiniekiem un dalībniekiem, kā arī vadītas daļēji strukturētas intervijas, kuras rakstiski aizpildīja paši bērni. Pārbaudīta nometņu dokumentācija, kurai ir nozīme nometņu darbības nodrošināšanā.

Veicot pārbaudes, vienlaikus uzmanība tika pievērsta tam, vai un kā tiek nodrošināta bērnu drošība, veselības aprūpe, ēdināšana, dzeramā ūdens pieejamība, higiēnas prasību ievērošana. Papildus tika vērtēts, vai nometņu dalībniekiem tiek piedāvātas daudzveidīgas un plānotajai programmai atbilstošas aktivitātes, tika vērotas bērnu savstarpējās attiecības un noskaidrots, kādas ir bērnu attiecības ar nometņu darbiniekiem utt.

Tāpat pārbaužu laikā, anketējot un veicot sarunas ar bērniem, īpaša vērība tika pievērsta tam, lai gūtu pārliecību, ka nav pamata bažām par iespējamu seksuālu vardarbību pret bērniem. Pārbaužu rezultātā netika iegūta informācija, kas liecinātu, ka pārbaudīto nometņu norises laikā pret bērniem tiktu vērstas seksuāla rakstura darbības.

Bērnu aizsardzības centrs aicina vecākus būt vērīgiem un atbildīgi izraudzīties nometni saviem bērniem, pievēršot uzmanību tam, vai nometne ir reģistrēta un atbilstoša prasībām.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI