DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

NATO daudznacionālā divīzija “Ziemeļi” paplašina sadarbību ar Dānijas bruņotajiem spēkiem 

FOTO: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija

Ceturtdien, 27. jūnijā, Ādažu poligonā NATO daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” (Multinational Divison North) komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa (Jette Albinus) un Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādes komandieris brigādes ģenerālis Anderss Bergs Olesens (Anders Berg Olesen) parakstīja apliecinājumu par brigādes piesaisti divīzijai tās vadītajās mācībās. 

Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādes pievienošanās NATO daudznacionālās divīzijas štāba “Ziemeļi” vadītajām mācībām ir vēl viens apliecinājums Latvijas un Dānijas sadarbībai NATO. 

Vienlaikus šī ir pirmā šāda veida vienošanās Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādei, kas gatavojas pilnas kaujas gatavības sasniegšanai nākotnē. Divīzijas vadībā brigāde papildinās zināšanas, trenēsies un piedalīsies mācībās, kā arī strādās pie stratēģiskās komunikācijas un situācijas izvērtēšanas prasmēm. 

Dānijai ir bijusi nozīmīga loma Latvijas bruņoto spēku attīstībā, un tā ir bijusi viena no vadošajām Ziemeļvalstīm politiskā atbalsta un praktiskās palīdzības sniegšanā Latvijai. 

Jau ziņots, ka, lai uzlabotu Baltijas valstu aizsardzību un stiprinātu NATO kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, 2019. gadā tika atklāts Daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi”. Tas ir efektīvs, militāri spējīgs štābs, kas nodrošina vienotu komandvadību Baltijas reģionā.  

Savukārt 2023. gada vasarā daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi” sasniedza pilnu kaujas gatavību, izpildot nepieciešamās prasības, lai pilnvērtīgi spētu nodrošināt situācijas izpratni par drošību reģionā. 

Daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi” ir spējīgs plānot un vadīt militārās operācijas, komandēt vienības, organizēt un īstenot militārās mācības un aktivitātes, kā arī īstenot citus nacionālos un kolektīvās aizsardzības uzdevumus, lai palielinātu iesaistīto valstu savstarpējo savietojamību un spēju kopīgi veikt aizsardzības uzdevumus saskaņā ar Ziemeļatlantijas līgumu. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI