DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

KNAB: saglabājas negatīva tendence valsts amatpersonas kukuļot juridisko personu interesēs 

Freepik

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pērn uzsācis izmeklēšanu 36 dažādas sarežģītības kriminālprocesos, un no tiem gandrīz trešdaļā jau sekmīgi noslēgta pirmstiesas izmeklēšana. 2023. gadā KNAB prokuratūras iestādēm nosūtītajos 18 kriminālprocesos rosinājis uzsākt kriminālvajāšanu pret 49 fiziskām un turpināt pirmstiesas izmeklēšanas laikā uzsākto piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesus pret septiņām juridiskām personām. Tas ir augstākais prokuratūras iestādēm nosūtītais personu skaits pēdējo piecu gadu laikā.  

KNAB aizvadītā gada darbības rezultāti korupcijas apkarošanas jomā liecina, ka katru gadu pieaug kriminālvajāšanas uzsākšanai rosināto juridisko personu skaits, kuru interesēs kukuļotas valsts amatpersonas. KNAB ieskatā, šāda negatīvā tendence aktualizē iekšējās pretkorupcijas kontroles sistēmu nozīmi uzņēmumu godprātīgā darbībā un korupcijas risku mazināšanā.  

Aizvadītajā gadā biežāk izmeklētais noziedzīgais nodarījums KNAB uzsāktajos kriminālprocesos  ir bijusi kukuļa ņemšana un došana, savukārt kriminālprocesos, kuri nodoti kriminālvajāšanas uzsākšanai – kukuļdošana. KNAB uzsākto kriminālprocesu vidējais izmeklēšanas ilgums bijis četri mēneši, kas liecina par iestādes spējām ātri un efektīvi iegūt un nostiprināt pierādījumus, lai iespējamos likumpārkāpējus varētu saukt pie atbildības.   

2023. gadā tiesu instances iztiesājušas 11 KNAB izmeklētos kriminālprocesus, kas uzsākti gan pērn, gan citos gados. Tiesa piespriedusi desmit personām nosacītu brīvības atņemšanu. 

KNAB 2023. gadā veica dažādas aktivitātes korupcijas novēršanas jomā – izstrādāja un valdībā saskaņoja Korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumu plānu 2023.-2025. gadam, kas ir nacionālās pretkorupcijas plānošanas dokuments un kurā ietvertos pasākumus uzdots īstenot gan KNAB, gan citām institūcijām.  

Līdztekus tam KNAB aktīvi piedalījās pretkorupcijas jomas normatīvo aktu izstrādē un pilnveidošanā, panākot vairākas nozīmīgas izmaiņas. Piemēram, salāgots maksimālais soda apmērs par konstatētu priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības pārkāpšanu vai priekšvēlēšanu aģitācijai noteikto ierobežojumu neievērošanu internetā, publiskās vietās, elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos un preses izdevumos. 

Tāpat KNAB pērn paplašināja esošos ziņošanas kanālus, izveidojot tiešsaistes ziņošanas platformu un tās mobilās lietotnes versiju “Ziņo KNAB!”, kā arī veicināja sabiedrības izpratni par ziņošanu un korupcijas postošajām sekām, īstenojot sociālo kampaņu “KORUPCIJA SMACĒ! Ziņo KNAB lietotnē”. Pērn KNAB saņēma 1435 iedzīvotāju, uzņēmēju un institūciju ziņojumus par iespējamu korupciju. Tāpat KNAB saņēma 52 ziņojumus, kas noformēti kā trauksmes cēlēju ziņojumi, un no tiem 21 atzīts par trauksmes cēlēja ziņojumu. 

Savukārt valsts amatpersonu darbības kontroles jomā KNAB 2023. gadā novēroja pieaugumu tiem interešu konflikta novēršanas regulējuma pārkāpumiem, kas saistīti ar valsts amatpersonas amata savienošanu, atrašanos interešu konflikta situācijās, kā arī komercdarbības ierobežojumu neievērošanu. Analizējot šos pārkāpumus, secināms, ka tie visbiežāk saistāmi ar valsts amatpersonu neuzmanību un paviršu attieksmi pret normatīvajos aktos noteikto kārtību. Pērn KNAB pieprasījis amatpersonām atlīdzināt valstij vismaz 65 tūkst. eiro zaudējumus, kas radīti pārkāpumu pieļaušanas rezultātā.  

KNAB ir neatkarīga vadošā pretkorupcijas iestāde Latvijā, kas novērš un apkaro korupciju, kontrolē politisko partiju un to apvienību finansēšanas noteikumu izpildi, kā arī uzrauga priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumu un aizliegumu ievērošanu. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI