DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Rosināts uzsākt kriminālvajāšanu pret bijušo Garkalnes novada pašvaldības izpilddirektori par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosinājis Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret bijušo Garkalnes novada pašvaldības izpilddirektori par vairāku Krimināllikumā paredzēto noziedzīgo nodarījumu iespējamu izdarīšanu. KNAB pirmstiesas izmeklēšanas laikā ieguva pierādījumus ļaunprātīgai dienesta stāvokļa izmantošanai mantkārīgā nolūkā, dienesta dokumenta viltošanai un nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšanai valsts amatpersonas deklarācijās.

KNAB skaidro, ka normatīvais regulējums ļauj pašvaldībai, atbrīvojot no amata nodarbināto pēc savstarpējas vienošanās, izmaksāt atlaišanas pabalstu. Šādā situācijā atlaišanas pabalsta apmērs nedrīkst pārsniegt 70% no attiecīgās personas mēneša vidējās izpeļņas.

KNAB iegūtie pierādījumi liecina, ka bijusī Garkalnes novada domes izpilddirektore, iespējams, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, ir akceptējusi iesniegumus par divu pašvaldības administrācijā nodarbināto atbrīvošanu no amata un normatīvajiem aktiem neatbilstoša atlaišanas pabalsta apmēra izmaksu. Bijušās izpilddirektores iespējamās noziedzīgās darbības rezultātā pašvaldībai nodarīts kopumā 12 360,20 eiro kaitējums.

Izmeklēšanā arī noskaidrots, ka valsts amatpersona, iespējams, tīšām apstiprinājusi faktiski patiesībai neatbilstošu informāciju saturošu dokumentu par divu personu pieņemšanu darbā. Tādā veidā amatpersona veica dienesta viltojumu. Tāpat izmeklēšanā noskaidrots, ka bijusī izpilddirektore četru gadu garumā Valsts ieņēmumu dienestam iesniedzamajās valsts amatpersonas deklarācijās nav norādījusi informāciju par 35 tūkst. eiro gūtajiem ienākumiem un informāciju par tikpat lielu skaidras naudas uzkrājumu.

Pirmstiesas izmeklēšanas rezultātā KNAB rosināja Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret bijušo Garkalnes novada pašvaldības izpilddirektori par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, dienesta dokumenta viltošanu un nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšanu deklarācijās. Atbildība par šādiem noziedzīgiem nodarījumiem paredzēta Krimināllikuma 318. panta otrajā daļā, 327. panta pirmajā daļā un 219. panta otrajā daļā.

KNAB 11. septembrī nosūtīja krimināllietas materiālus Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par kriminālprocesa turpmāko virzību. Šis kriminālprocess uzsākts 2023. gada 21. aprīlī, pamatojoties uz Valsts kontroles sniegto informāciju par Valsts kontroles veiktās lietderības revīzijas “Izaicinājumi pašvaldību personālpolitikā (cilvēkresursu politikā), noslēdzoties pašvaldību teritoriālajai reformai” laikā konstatētajiem pārkāpumiem.

KNAB vērš uzmanību, ka kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI