DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Starptautiskā zinātniskā projektā tiks izveidots digitālais dvīnis RTU studentu pilsētiņas energosistēmai

Lai sekmētu viedu, klimatneitrālu un energoneatkarīgu pilsētu veidošanos, Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis Eiropa” projektā tiks izstrādāts digitālais dvīnis enerģijas plūsmu reāllaika monitorēšanai un pārvaldībai. Vērienīgā projekta vadošā partnere ir Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kuras studentu pilsētiņa kalpos par pilotteritoriju digitālā dvīņa izveidei un ieviešanai. Tas nodrošinās praktiskas vadlīnijas, atkārtoti lietojamus modeļus, algoritmus un mācību materiālus, kas palīdzēs citām pilsētām izveidot šādas tehnoloģijas arī savās teritorijās, tā veicinot plašu ilgtspējīgas enerģijas prakses ieviešanu.

Projektu īsteno 19 partneri no Latvijas, Grieķijas, Itālijas, Portugāles, Čehijas, Somijas, Spānijas, Lielbritānijas, Kipras un Beļģijas, viņu vidū ir gan izglītības un pētniecības organizācijas, gan uzņēmumi un valsts pārvaldes iestādes. No Latvijas projektā iesaistījies IT infrastruktūras uzņēmums “DATI Group”, Rīgas digitālā aģentūra un Rīgas enerģētikas aģentūra. Sākot projekta īstenošanu, partneri uz pirmo tikšanos sanāks 15. un 16. februārī RTU un Rīgas domē.

Eiropa saskaras ar izaicinājumu padarīt pilsētas ilgtspējīgākas, noturīgākas pret klimata pārmaiņām, iekļaujošākas un drošākas atbilstoši ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem un Jaunajai Eiropas Bauhaus iniciatīvai. Risinājums ir pozitīvas enerģijas apkaimju izveide, proti, tādu pilsētu, to teritoriju vai aglomerāciju attīstība, kas gadā saražo vairāk enerģijas, izmantojot atjaunojamos energoresursus, nekā patērē, turklāt nerada oglekļa emisijas. Projekta “ExPEDite” mērķis ir veicināt šādu apkaimju veidošanos.

Apvienojot kompetences, vairāki RTU Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultātes un Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultātes institūti izstrādās digitālo dvīni vairāku Ķīpsalas studentu pilsētiņas ēku siltumagādes, elektroapgādes un ventilācijas sistēmām. Savukārt Rīgas valstspilsētas aģentūras izstrādās normatīvās prasības digitālajam dvīnim, lai pēc tā izveides to varētu ieviest arī citās Rīgas apkaimēs, iespējams, arī citās pašvaldībās. Tehnoloģija iekļaus rīku kopumu enerģijas ražošanas un pieprasījuma modelēšanai, ēku veiktspējas optimizācijai, kā arī mobilitātes un transporta simulācijai. Tas palīdzēs enerģētikas un pilsētplānotājiem pieņemt datos balstītus lēmumus. Savukārt, izmantojot spēļu un koprades pieejas, tiks veicināta sabiedrības informētība un iesaiste energoefektivitātes jautājumu risināšanā. 

Izstrādājot digitālo dvīni, RTU studentu pilsētiņas ēkas taps viedākas, energoefektīvākas un mazāk atkarīgas no gāzes un elektrības cenas svārstībām. Tas arī tuvinās RTU ambiciozajam plānam līdz 2030. gadam sasniegt klimatneitralitāti, radot ļoti nedaudz vai neradot nemaz oglekļa emisiju.

Projekts tiks īstenots līdz 2026. gada 31. decembrim ES pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis Eiropa” klimatneitrālu un viedo pilsētu misijā. Tas tiek finansēts saskaņā ar granta līgumu Nr. 101139527. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI