DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Valsts policija projektā turpina vienotas kriminālizlūkošanas sistēmas pilnveidi

Pagājušā gada 1. decembrī Valsts policija sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centru un Valsts robežsardzi uzsāka Eiropas Savienības Iekšējās drošības fonda 2021.-2027. gada perioda projekta Nr. VP/IDF/2023/7 “Vienotas kriminālizlūkošanas sistēmas pilnveide” īstenošanu. Šī projekta mērķu pamatā ir stiprināt informācijas apmaiņu, pārrobežu sadarbību un noziedzības novēršanu un apkarošanu.

Projekts Nr. VP/IDF/2023/7 “Vienotas kriminālizlūkošanas sistēmas pilnveide” sākts 2023. gada 1. decembrī un tā īstenošanas periods ir plānots 42 mēneši – līdz 2027. gada 31. maijam.

Kā projekta mērķis definēts nacionālās kriminālizlūkošanas (NKIM) informācijas sistēmas, tās infrastruktūras un analītiskā rīka izveide un pilnveidošana, attīstot to Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs – Valsts policijā un Valsts robežsardzē. Tāpat projektā plānota starptautiskās informācijas integrēšanas risinājumu izstrāde, un kriminālizlūkošanas darba organizācijas un informācijas analīzes metodoloģijas un procesu attīstīšana un pilnveidošana.

Līdz šim gan Iekšlietu ministrijā, gan Valsts policijā veikta virkne pasākumu ar mērķi stiprināt uz kriminālizlūkošanu balstītu smagās un organizētās noziedzības apkarošanu, tomēr vērtējot un salīdzinot Latvijas iespējas ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, nepieciešams tās pilnveidot, lai pilnvērtīgi izpildītu uzticētos uzdevumus un saistības gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī.

Projektā paredzēta:

  • Kriminālizlūkošanas atbalsta informācijas sistēmas (KAIS) izstrāde atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.37, tās testēšana un ieviešana, kā arī šīs sistēmas starptautiskās informācijas integrēšanas risinājumu izstrāde;
  • KAIS aizsargātās infrastruktūras izveide;
  • Ārējo un iekšējo normatīvo aktu pilnveidošana un izveide;
  • Darbinieku apmācības ar KAIS;
  • Kriminālizlūkošanas organizācijas un kriminālizlūkošanas informācijas analīzes metodoloģiju izstrāde un pilnveidošana.

Projekta kopējās izmaksas ir 9 153 315 eiro, no tiem Iekšējā drošības fonda finansējums ir 6

864 986 eiro jeb 75 % no kopējām izmaksām, bet valsts budžeta finansējums ir 2 288 329 eiro jeb 25 % no kopējām izmaksām. Tas tiek īstenots Iekšējā drošības fonda 2021.-2027. gada perioda ietvaros, kura vadošā iestāde Latvijā ir Iekšlietu ministrija.

Šis projekts (NKIM2) ir loģisks un secīgs turpinājums iepriekšējam NKIM projektam. Proti, Valsts policija no 2019. gada 29. aprīļa līdz 2024. gada 31. janvārim īsteno Iekšējās drošības fonda 2014. – 2020. gada plānošanas perioda projektu Nr. VP/IDF/2019/1 “Nacionālās kriminālizlūkošanas infrastruktūras un sistēmas izveide” ar mērķi attīstīt vienotu nacionālā kriminālizlūkošanas modelī iesaistīto iestāžu (Valsts drošības dienests, Valsts robežsardze, VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde, Finanšu izlūkošanas dienests, Militāra policija, Iekšējās drošības birojs, Ģenerālprokuratūra un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs) kriminālizlūkošanas sistēmu un analītisko tīklu, kā arī sagatavot minētajam tīklam nepieciešamo aizsargātu tehniskā risinājuma infrastruktūru klasificētas informācijas apritei un apstrādei, lai nodrošinātu integrāciju ES Politikas ciklā un kurš atbilstoši normatīvo aktu prasībām nodrošinātu drošu aizsargātas informācijas apmaiņu starp nacionālajām tiesībaizsardzības iestādēm, kā arī ar Eiropolu, vienlaicīgi ievērojot personu datu aizsardzības prasības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI