DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. novembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Norit izsoļu process "Par apbūves tiesības piešķiršanu vēja parka moduļa ierīkošanai 2023. gada izsoles platībās"

FOTO: Publicitātes foto

No AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekošanā un īpašumā esošām zemes vienībām tika veikta atlase un noteiktas 2023. gada izsolē pieejamās teritorijas vēja parku attīstībai valsts meža zemēs. 22. novembrī ir noslēgusies pretendentu atbilstības vērtēšana dalībai izsolē, un līdz 22. decembra plkst. 13.00 elektronisko izsoļu vietnē https://izsoles.ta.gov.lv/ norit izsoles process.

2023. gada apbūves tiesību izsolē vēja parku attīstībai valsts meža zemēs LVM piedāvāja 38 teritorijas jeb izsoles daļas 157 777 hektāru platībā. Teritorijās, par kurām tiks slēgti apbūves tiesību līgumi, vispirms 5 gadu laikā tiek veikta izpēte visā izsoles platībā, taču reālā vēja elektrostaciju apbūve pēc izpētes ir paredzama aptuveni 500 hektāru platībā. Pēc projektēšanas posma būs jāatmežo vidēji 1 hektārs uz katru plānoto turbīnu. Tas nozīmē, ka no izsolē izpētei piedāvātajiem 157 777 hektāriem pēc vēja parku izbūves 99,5 % no teritorijas varēs turpināt meža apsaimniekošanu.

LVM valdes loceklis Valdis Kalns uzsver: “LVM ir izvērtējusi un atlasījusi teritorijas, kas izsolē ir pieejamas vēja parku attīstībai valsts meža zemēs. Vēlos uzsvērt, ka vēja parki LVM zemēs netiks ierīkoti tuvāk par 800 metriem no pilsētām, ciemiem un dzīvojamām un publiskām ēkām. Vēja parki netiks ierīkoti dabas aizsardzības teritorijās, kur vēja parku būvniecība nav savietojama ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem. Tāpat vēja parki LVM zemēs netiks būvēti teritorijās, kur meža zemju apsaimniekošanas mērķis ir dabas aizsardzība un LVM ir papildus noteikusi aizsardzību saglabājamām vides vērtībām, kā arī iedzīvotāju rekreācijai nozīmīgās meža teritorijās un vietās, kur atrodas kultūras pieminekļi.”

Atbilstoši likumam “Par ietekmes uz vidi novērtējumu”, pirms vēja parka projektēšanas attīstītājam ir pienākums veikt ietekmes uz vidi novērtējumu (IVN) vai ietekmes sākotnējo izvērtējumu. Tā laikā tiek noteikts vēja parka iespējami labākais novietojums, lai maksimāli samazinātu iespējamo ietekmi uz vidi. IVN procesa laikā tiek detalizēti veikti arī citu aspektu novērtējumi – piemēram, trokšņu un mirguļošanas modelēšana, ainavas un vizuālās ietekmes modelēšana, bioloģiskās daudzveidības, kultūrvēsturiskās vērtības, gaisa kvalitāte u.c.

2023. gada 13. jūnijā Latvijas Republikas Ministru Kabinets apstiprinājis grozījumus Ministru Kabineta noteikumos Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi”, kas nodrošina tiesisko regulējumu vēja parku attīstības iespējām publiskās zemēs. Palielinot atjaunīgās enerģijas ražošanas apjomu, Latvija stiprina valsts enerģētisko neatkarību, kas ir būtiski nacionālajai drošībai. Paredzot iespēju meža zemēs izvietot vēja turbīnas, tiek radīti priekšnosacījumi un iespējas komersantiem iesaistīties vēja parku projektos publiskās zemēs. Komersantu iesaiste nodrošinās būtisku vēja parku jaudu pieaugumu tuvāko 10 gadu laikā, palielinot kopējo Latvijā saražotās elektroenerģijas apjomu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI