DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. februārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Cīņa pret ekonomiskajiem noziegumiem Latvijā: EEZ grantu projektā apmācīti vairāk nekā 1600 darbinieki

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Šī gada 27. janvārī Norvēģijas Ārlietu ministrijas un Norvēģijas vēstniecības pārstāvji viesojās īpašā vizītē pie Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas pārstāvjiem. Vizītes mērķis bija noskaidrot EEZ grantu projekta “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” sasniegtos rezultātus, progresu un nākotnes aktivitātes. Vizītes laikā izcelts, ka, pateicoties EEZ grantu sniegtajām iespējam, līdz šim dažādās tematiskajās mācībās, konferencēs un semināros profesionālās zināšanas stiprinātas 1624 tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonām.

Vizīti atklāja Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieks Normunds Grūbis, kurš pateicās Norvēģijas pārstāvjiem par izrādīto interesi iepazīties ar projekta sasniegtajiem rezultātiem un nākotnes plāniem. “Daudz ir izdarīts, bet projekts turpināsies līdz 2024. gada aprīlim. Līdz ar to vēl daudz ir jāpaspēj izdarīt,” uzsvēra Normunds Grūbis.

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) 2. nodaļas priekšnieks Vitālijs Polovinkis iepazīstināja ar ENAP struktūru, līdzšinējo darbu un sasniegumiem ekonomisko noziegumu izmeklēšanas uzlabošanā. Lai sasniegtu projektā izvirzītos rādītājus, šajā jomā ir norisinājušās jau 10 dažādas apmācības, semināri un konferences. Ar savu pieredzi dalījušies ne vien eksperti no Latvijas, bet arī no Islandes, Lielbritānijas, ASV, Nīderlandes, Vācijas un citām valstīm. Līdz projekta beigām vēl ir plānots īstenot vismaz 8 dažādus profesionālo zināšanu uzlabošanas pasākumus - seminārus, konferences un apmācības.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālistikas pārvaldes (KP) Ekspertīžu biroja priekšnieks Deniss Belouss informēja par sasniegto profesionālo zināšanu un prasmju pilnveidošanas lietu izskatīšanas jomā. Deniss Belouss prezentēja sasniegtos rezultātus DNS, IT, grāmatvedības, dokumentu un audio ekspertīzes jomā. “Līdz šim mums ir apmācītas 30 Valsts policijas amatpersonas 14 dažādās apmācībās un pieredzes apmaiņas braucienos  Šveicē, Lielbritānijā, Francijā, Igaunijā, Nīderlandē, Dānijā, Austrijā un citās sadarbības valstīs. Plānots apmācīt vēl vismaz 45 policijas amatpersonas,” norādīja Deniss Belouss.

Pēc informatīvajām prezentācijām viesiem tika izrādītas ENAP, Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes (KIAP) un KP telpas, kuras ir plānots renovēt projekta ietvaros. Šobrīd infrastruktūras un tehniskās kapacitātes uzlabošanas jomā ir noslēgušies projektēšanas darbi un norisinās aktīvs darbs pie būvniecības procesu organizēšanas. 

Projekta mērķis ir nodrošināt efektīvāku ekonomisko noziegumu novēršanu un apkarošanu, tai skaitā ātrāku un kvalitatīvāku pirmstiesas izmeklēšanu un dokumentu nodošanu kriminālvajāšanai. Projektā Valsts policijas sadarbības partneri ir Nodrošinājuma valsts aģentūra, Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs un OECD (Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija). Galvenās aktivitātes, kas tiek īstenotas projekta ietvaros, ir infrastruktūras un tehnisko spēju uzlabošana (ENAP, KIAP un KP renovācija); profesionālo zināšanu uzlabošana ekonomisko noziegumu izmeklēšanas un ekspertīžu veikšanas jomā, organizējot seminārus, praktiskas apmācības, pieredzes apmaiņas braucienus un starptautiskas konferences.

Vizīte īstenota EEZ grantu 2014.-2021. gada perioda programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” projekta Nr. EEZ/VP/2020/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI