DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. janvārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

CVK nereģistrē parakstu vākšanai grozījumus Satversmes 111. pantā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien, 2022. gada 13. janvārī, nolēma atteikt biedrības “Brīvību tautai” iesniegtā likumprojekta “Grozījums Latvijas Republikas Satversmē” reģistrāciju, jo komisijas vairākums uzskatīja, ka tas pēc satura nav uzskatāms par pilnībā izstrādātu un tādējādi neatbilst Satversmes 78. pantam.

Uzklausot likumprojekta iesniedzēju argumentāciju, kā arī sēdē izteiktos viedokļus, trīs CVK locekļi balsoja par likumprojekta reģistrēšanu parakstu vākšanai, savukārt pieci – pret. Ņemot vērā vairākuma viedokli, tika atteikta likumprojekta “Grozījums Latvijas Republikas Satversmē” reģistrācija.

Saskaņā ar likumu “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” CVK lēmums jāpieņem 45 dienu laikā no likumprojekta saņemšanas dienas, izvērtējot iniciatīvas grupas atbilstību likuma prasībām un to, vai likumprojekts ir pilnībā izstrādāts pēc formas un satura.

Likumprojekts tika saņemts 2021. gada 3. decembrī, un biedrība atbilst noteiktajām prasībām, taču likumprojekts nav uzskatāms par pilnībā izstrādātu. Atbilstoši tiesu praksei likumprojektu nevar uzskatīt par pilnīgi izstrādātu pēc satura, ja tas paredz izlemt tādus jautājumus, kuri vispār nav ar likumu regulējami, pieņemšanas gadījumā nonāktu pretrunā ar Satversmē ietvertajām normām, principiem un vērtībām vai Latvijas starptautiskajām saistībām, un šī prasība attiecināma arī uz pilsoņu kopuma rosinātiem likumprojektiem.

CVK lēmumu viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas iniciatīvas grupa var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā.

Saskaņā ar likumā noteikto CVK, lemjot par iniciatīvas grupas iesniegto likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu, var pieprasīt šā jautājuma izlemšanai vajadzīgās ziņas, paskaidrojumus un atzinumus no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī pieaicināt ekspertus. Izvērtējot konkrēto likumprojektu, CVK atkārtoti nelūdza citu iestāžu atzinumus, jo iepriekš, izskatot citas iniciatīvas grupas iesniegto likumprojektu par grozījumu Satversmes 111. pantā, viedokli par līdzīgiem grozījumiem sniedza Tieslietu ministrijaLatvijas Republikas tiesībsargsVeselības ministrija un Saeimas Juridiskais birojs. Iepazīstoties ar saņemtajiem viedokļiem, CVK secināja, ka šāds Satversmes grozījumu projekts vairāku iestāžu skatījumā ir pretrunā citām Satversmes normām un atsevišķiem starptautiskajiem principiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI