DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Noslēdzies projekta ECOFLOW pirmais periods

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Projekta mērķis ir novērtēt mazo HES darbības ietekmi uz upju ekosistēmām Latvijas - Lietuvas pārrobežu upju baseinos.

Projekta rezultātā tiks izstrādāta metodoloģija ekoloģiskā caurplūduma (E-flow) noteikšanai, priekšlikumi grozījumiem nacionālajā likumdošanā, kas iekļautu ūdens resursu izmantošanas atļauju izsniegšanu un stratēģisko plānošanu, kā arī pret noteces svārstībām jūtīgo zivju sugu sarakstu Ventas un Lielupes upju baseinu apgabalos. Projekts tika uzsākts šā gada 11. aprīlī.

Lauka darbi ECOFLOW projektā sākās 2017. gada 25. jūlijā un turpinājās līdz 2017. gada 29. septembrim. Tika apsekotas 3 Ventas upju baseinu apgabala upes – Ciecere, Ēda un Vanka.

Katrā upē tika izvēlēts pētāmais posms. Pētījumi šajā posmā tika veikti saistībā ar hidroloģisko režīmu: 3 reizes mazūdens periodā pie dažādiem ūdens caurplūdumiem un vienu reizi gadā pie vidējā ūdens caurplūduma. Pētāmajam posmam tika noteiktas upes hidromorfoloģiskās vienības, kuras kartētas ar tālmēri un importētas īpašā programmatūrā. Katrā vienībā dažos punktos mērīts dziļums un straumes ātrums. Savukārt Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR veica zivju populāciju pētījumus izvēlētajos posmos. Tālāk dati tiks apstrādāti un ievadīti MesoHabsim modelī, ar kura palīdzību analizēs iegūtos rezultātus.

Projekta vadošais partneris ir Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, bet partneri Lietuvas Enerģētikas institūts, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR.

ECOFLOW projektu finansē Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014.–2020. gadam. Kopējais projekta finansējums ir 391 245.20 EUR, tai skaitā ERAF finansējums 85% apmērā.

Projekta ilgums ir 24 mēneši(01.04.2017. – 31.03.2019.)

Informācija par Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmu 2014.–2020. gadam: www.latlit.eu

Eiropas Savienības oficiālā mājaslapa: www.europa.eu

Šis raksts ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šī raksta saturu pilnībā atbild VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs", un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI