DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Līdz ar spēcīgu atkusni Latvijā paaugstināsies plūdu risks

FOTO: Publicitātes foto

Nedēļas nogalē sāksies spēcīgs atkusnis, kas turpināsies nākamajā nedēļā līdz pat gada nogalei, mijoties ar salu. Jau šajā nedēļā piekrastes rajonos palaikam ir novērots atkusnis, no sestdienas pozitīva gaisa temperatūra būs visā Latvijā. Kusīs sniega sega un ledus. Kušanas ūdeņus papildinās arī nokrišņi. Sākotnēji paredzams slapjš sniegs un lietus, bet jau nedēļas nogalē visā Latvijā tas paries lietū. Sāks palielināties upju notece. No svētdienas noteces palielināšanās būs strauja. Saskaņā ar aktuālajām ilgtermiņa laikapstākļu prognozēm stabila sala atgriešanās mūsu reģionā līdz gadumijai ir maz iespējama. 

17. decembrī Kurzemē ūdens pieplūdums upēm jau būs straujš – palielināsies notece, paaugstinoties ūdenslīmenim, uzlūzīs un ies ledus. Kurzemes upēs galvenokārt gar krastiem ir tikai piesalas, tāpēc būtisku ledus sastrēgumu veidošanās ir maz ticama.

18. un 19. decembrī arī centrālās un austrumu daļas upju notece sāks strauji palielināties. Atsevišķos posmos centrālās un austrumu daļas upēs nedēļas sākumā gaidāma ledus sakustēšanās. Atkusnim ieilgstot, pastāv iespēja, ka decembra beigās jau garākos upju posmos var sākties ledus segas uzlūšana un ledus iešana. Var veidoties arī nozīmīgi ledus sastrēgumi. Ledus iešanas laikā lielākā sastrēgumu veidošanās iespējamība ir Lielupē, vairākos Daugavas posmos un Gaujas lejtecē.

No 18. decembra visā Latvijā ir spēkā dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni. Pastāv liela iespēja, ka intensīvais atkusnis ar nokrišņiem izraisīs tādu ūdenslīmeņa paaugstināšanos, ka atsevišķos reģionos tiks pārsniegtas arī oranžās un sarkanās pakāpes brīdinājumu atzīmes, izraisot būtisku teritoriju applūšanu. Sekojot aktuālajai hidroloģisko novērojumu un prognožu informācijai, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatīs atbilstošus brīdinājumus. Aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai https://bridinajumi.meteo.lv !

Gaidāmais atkušņa perioda ūdenslīmeņu kāpums (ledus sastrēgumu izveidošanās gadījumā ūdenslīmeņu kāpums var būt lielāks) un maksimumu iestāšanās laiks:

  • Kurzemes upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 1,2…3,5 m, maksimuma iestāšanās 20.-25.decembrī.
  • Lielupes baseina upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,6…2,2 m, maksimuma iestāšanās 20.-26.decembrī.
  • Salacas baseina upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,5…1,5  m, maksimuma iestāšanās 21.-28.decembrī.
  • Gaujas baseina upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,7…2,1 m, maksimuma iestāšanās 22.-29.decembrī.
  • Daugavas baseina upes:
    • Daugavas lejteces baseina upēs (Ogre, Lielā Jugla, Mazā Jugla u.c.) ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,8…3,0 m, maksimuma iestāšanās 22.-27.decembrī.
    • Daugavas baseina upēs Latgalē  ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,6…2,0 m, maksimuma iestāšanās 22.-30.decembrī.
    • Daugavā ūdenslīmeņa paaugstinājums gaidāms par 1,2…2,5 m.

Sniega segas biezums Latvijā 15. decembrī no rīta ir no 10-20 cm valsts rietumu daļā līdz 20-29 cm valsts austrumos. Ledus biezums Lielupē pie Kalnciema un Slokas ir 11…13 cm, Pļaviņu ūdenskrātuvē pie Pļaviņām - 11 cm.

Uz ledus ir bieza sniega kārta, kas traucē izvērtēt ledus drošumu! Iestājoties atkusnim, palielināsies lāsmeņu platības! Ledus ir plāns! Uz ledus atrasties ir bīstami!  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI