E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6670
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Likums atceļ zemes nomnieka pienākumu kompensēt nekustamā īpašuma nodokli

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2015
Andra

Sveicināti, šogad ir atcelts zemes nodoklis iedzīvotājiem, kuru māja atrodas uz privātīpašnieku zemes, bet līgums par zemes nodokli tika slēgts līdz 2015.gada 31.decembrim. Kā nama īpašniekiem jāmaksā zemes nodoklis, vai namu pārvaldei jārīkojas pēc līguma un zemes nodoklis iedzīvotājiem jāmaksā vēl šogad vai arī var nemaksāt? Paldies.

A
atbild:
23. martā, 2015

Ievērojot 2015.gada 1.janvārī spēkā stājušos grozījumus likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” un likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”, kas paredz izslēgt zemes nomnieku pienākumu piespiedu dalītā īpašuma gadījumos kompensēt zemes īpašniekiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu, Tieslietu ministrija sniedz šādu informāciju.

Jāuzsver, ka likuma „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”  54.panta otrās daļas noteikumi un arī likuma „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” pirmās daļas 2.punkta piezīme  gan pirms, gan arī pēc 2014.gadā izdarītajiem grozījumiem paredz, ka zemes gabala nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties. Tādējādi vienošanās par nomas maksas apmēru ir civiltiesiska rakstura vienošanās. Atbilstoši Civillikuma 3.pantam katra civiltiesiska attiecība apspriežama pēc likumiem, kas bijuši spēkā tad, kad šī attiecība radusies, pārgrozījusies vai izbeigusies. Neskartas paliek jau iegūtās tiesības.

Ievērojot minēto, ja privātpersonu starpā ir noslēgta vienošanās par piespiedu nomas maksas apmēru un līguma darbības laiks pārsniedz 2015.gada 1.janvāri, tad pušu attiecības turpina regulēt jau noslēgtā līguma noteikumi.

Vienlaikus, Tieslietu ministrijas ieskatā, likumā noteiktais pienākums kompensēt nodokļa maksājumu piespiedu nomas attiecībās nevar būt personu privāttiesiskas vienošanās jautājums, jo līdz ar grozījumiem likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”, kas tika izdarīti ar 2011.gada 22.septembra likumu,  un ar grozījumiem likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”, kas tika izdarīti ar 2009.gada 22.oktobra likumu, nekustamā īpašuma nodokļa par zemi kompensācija tika noteikts kā likumisks pienākums piespiedu nomniekiem, nevis jautājums, par ko puses ir tiesīgas brīvi vienoties.

Protams, šāda likumā noteikta pienākuma esamība kompensēt zemes gabala īpašniekam nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu varēja ietekmēt kopējo vienošanos par nomas maksas apmēru, bet tas pats par sevi nevarēja būt ar līgumu pielīgts nomnieka pienākums. Tādējādi, ar likumu atceļot iepriekš likumā noteiktu pienākumu kompensēt zemes gabala īpašniekam nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu, šāda pienākuma izpilde, sākot ar 2015.gada 1.janvāri, nevar tik prasīta no nomnieka tāpēc vien, ka līgumā ir paredzēts šāds pienākums. Izņēmums varētu būt gadījumi, kad no līguma noteikumiem var izsecināt pušu vienošanos, kas paredz nomnieka pienākumu kompensēt nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu arī tādā gadījumā, ja likums šādu pienākumu neparedzētu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas