E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31615
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja persona ārvalstī nomainījusi vārdu

J
jautā:
01. februārī, 2024
Ojārs

Labdien! Manam dēlam ir dubultpilsonība – Latvijas un Norvēģijas. Norvēģijas reģistrā viņš nomainīja vārdu no “Tomass” uz “Tomas”. Vai Latvijā viņam jāveic kādas darbības? 

A
atbild:
05. martā, 2024
Tieslietu ministrija
Dzimtsarakstu departaments

Tiesisko pamatu personvārdu rakstībai un lietošanai latviešu valodā noteic Valsts valodas likums un Ministru kabineta noteikumi Nr. 114 “Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 114).  

Valsts valodas likuma 19. panta pirmā daļa noteic, ka personvārdus atveido saskaņā ar latviešu valodas tradīcijām un raksta atbilstoši spēkā esošajām literārās valodas normām. Savukārt minētā likuma 19. panta trešā daļa paredz, ka vārdu un uzvārdu rakstību un identifikāciju, kā arī citu valodu personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā reglamentē MK noteikumi Nr. 114. 

MK noteikumos Nr. 114 noteikts: 

  • personvārda īpašnieka dzimumu gan latviskas cilmes, gan citvalodu cilmes personvārdos (izņemot nelokāmos personvārdus) norāda vīriešu dzimtes vai sieviešu dzimtes lokāmās galotnes (MK noteikumu Nr. 114 8.1. punkts); 
  • latviešu valodā personvārdiem (tāpat kā citām lokāmajām vārdu šķirām) gramatiskās nozīmes dzimti, skaitli, locījumu izsaka ar lokāmajām galotnēm. Galotne atkarībā no konteksta ir mainīga (MK noteikumu Nr. 114 9. punkts); 
  • personvārdus lieto pamatformā (vienskaitļa nominatīvā) un citos locījumos (atkarībā no teksta). Personvārda galotni nosaka latviešu valodas gramatikas likumi un normas (MK noteikumu Nr. 114 10. punkts); 
  • personvārdus loka pēc lietvārdu parauga. Latviešu valodā vīriešu dzimtē tiem ir galotne -s, -š, -is, -us (var būt arī galotne -a un -e), sieviešu dzimtē – -a, -e, -s, arī -us (MK noteikumu Nr. 114 12. punkts); 
  • katram personvārdam jābūt ar latviešu valodas gramatiskajai sistēmai atbilstošu galotni vīriešu dzimtē vai sieviešu dzimtē, izņemot kopdzimtes uzvārdu formas ar sieviešu dzimtes galotni abu dzimumu personām un nelokāmos uzvārdus (MK noteikumu Nr. 114 138. punkts). 

Ņemot vērā minēto, personvārds Tomas neatbilst latviešu valodas pareizrakstības noteikumiem, jo nesatur vīriešu dzimtes galotni. Latviešu valodā lietvārda celms (vārda daļa bez galotnes) ierasti beidzas ar līdzskani. Vīrieša vārdā Tomas pirms galotnes ir patskanis a. Arī Latviešu valodas aģentūra, kura sniedz konsultācijas latviešu valodas jautājumos par personvārdu atveidi, norādījusi, ka Norvēģijas pilsoņa rakstītais vārds Tomas latviešu valodā atveidojams kā Tomass. 

Atbilstoši Valsts valodas likuma 19. panta otrajai daļai Latvijas pilsoņa personas pasē vai Latvijā izsniegtajā dzimšanas apliecībā papildus personas vārdam un uzvārdam, kas atveidots atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām, norādāma šīs personas dzimtas uzvārda vēsturiskā forma vai citas valodas personvārda oriģinālforma latīņalfabētiskajā transliterācijā, ja persona vai nepilngadīgas personas vecāki to vēlas un var to apliecināt dokumentāri. 

Ja persona ir veikusi vārda maiņu ārvalstī, Ministru kabineta noteikumu Nr. 412 “Ziņu iekļaušanas un aktualizēšanas kārtība Fizisko personu reģistrā” 17. punkts un 17.1.1. apakšpunkts noteic, ka Latvijas pilsonim ir pienākums informēt par izmaiņām Fizisko personu reģistrā iekļautajās ziņās, ja šīs ziņas ir mainījušās un attiecīgais fakts reģistrēts ārvalsts institūcijā. 

Persona vai viņas likumiskais pārstāvis sniedz ziņas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (adrese: Čiekurkalna 1.  līnija 1 k-3, Rīga,  LV-1026, tālrunis: +37167209400, e-pasta adrese: pasts@pmlp.gov.lv, e-adrese: _DEFAULT@90000054163) vai Latvijas Republikas diplomātiskajai vai konsulārajai pārstāvniecībai ārvalstī, ja persona nedzīvo Latvijā. 

Dokumentus svešvalodā no personām pieņem, ja tiem pievienots Ministru kabineta noteiktajā kārtībā (noteikumi Nr. 291 “Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā”) vai notariāli apliecināts tulkojums. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas