E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32603
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Dokumentu legalizācija

J
jautā:
09. maijā, 2024
B

Pēc laulības šķiršanas pie notāra un vienošanās man ir tiesības iegūt bērnam ASV pasi. Runāju ar ASV vēstniecību, taču, tā kā mēs vienojāmies pie notāra, nevis tiesā, ASV bez ilga procesa nevar atzīt mūsu vienošanos. Vai ir iespējams lūgt tiesu atzīt mūsu vienošanos par spēkā esošu? Kā to izdarīt? 

A
atbild:
15. maijā, 2024

Jānorāda, ka tiesa nav tā instance, kas pēc lūguma atzīst pušu darījumus par spēkā esošiem. Civillikuma 1405. pants noteic: lai darījumam būtu tiesīgs spēks, ir vajadzīgs, lai tā dalībniekiem būtu tiesībspēja un rīcībspēja šā darījuma taisīšanai. Ja vienošanās ir sagatavota un parakstīta pie zvērināta notāra, tad tā jau ir spēkā esoša. Jūsu gadījumā, visticamāk, ir nepieciešama dokumenta (vienošanās) legalizācija, t. i., autentiskuma nodrošināšana. 

Latvijas Republikas Ārlietu ministrija norāda:  

Lai Latvijā izsniegti publiski dokumenti iegūtu juridisku spēku Amerikas Savienotajās Valstīs, tiem noteiktā kārtībā jābūt apliecinātiem ar apliecinājumu Apostille, kuru saskaņā ar Dokumentu legalizācijas likumu veic zvērināti notāri elektroniski. Vairāk informācijas par dokumentu apliecināšanu ar apliecinājumu Apostille pieejams šeit: Dokumentu apliecināšana ar apostille – tagad pie zvērinātiem notāriem visā Latvijā (latvijasnotars.lv).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas