VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
06. janvārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Intervija
TĒMA: Ģimene
51
51

Kas ir ģimene Satversmes 110. panta izpratnē

LV portālam: JĀNIS LAPSA, LU Juridiskās fakultātes lektors, zvērināts advokāts
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Novembra sākumā Satversmes tiesa nāca klajā ar spriedumu, kurš, iespējams, ilgākā laika periodā ne vien būtiski mainīs tiesisko regulējumu, bet arī liks mums konceptuāli izveidot citādu izpratni par cilvēku savstarpējām attiecībām, tostarp pieņēmumus, kas ir ģimene. Tas, ko konstitucionālā tiesa spriedumā ir noteikusi izpildei likumdevējam un kas vispār turpmāk notiks, šobrīd nav skaidrs daudziem. Tādēļ LV portāls, uzrunājot juristus, uzsāk vairāku raidierakstu “Kā likums!” sēriju ar mērķi saprotami skaidrot likumdošanas procesa starptautisko fonu, regulējuma izmaiņu motivāciju un konkrētās prasības pieteikuma iesniedzēju tiesisko vajadzību pamatojumu.   

Pirmajā ģimenes institūta tiesiskās izpratnes transformācijai veltītajā raidierakstā, kurā piedalījās advokāts Jānis Lapsa, mēģinājām populārā valodā izskaidrot Satversmes tiesā (ST) iesniegtā pieteikuma būtību un Satversmes tiesas sprieduma būtību.

Kā norādīts ST spriedumā, Darba likuma 155. panta pirmā daļa (apstrīdētā norma), kas paredz bērna tēvam tiesības uz 10 kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas, pēc pieteikuma iesniedzējas (viendzimuma attiecībās dzīvojošas personas) uzskata, neatbilst Latvijas Republikas Satversmes 110. panta pirmajam teikumam: “Valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības.”

Izskatot pieteikumu un uzklausot dažādas iesaistītās puses, ST atzina, ka apstrīdētā norma, ciktāl tā neparedz aizsardzību un atbalstu bērna mātes partnerei sakarā ar bērna piedzimšanu, neatbilst Satversmes 110. panta pirmajam teikumam.

Sarunā ar J. Lapsu pieskārāmies šādiem ar spriedumu saistītiem aspektiem:

  • ST spriedums kā ideoloģijas vai jurisprudences jautājums.
  • Kādas konsekvences izriet – kam būtu jānotiek tālāk?
  • Vai un kādi tiesību akti būtu jāgroza likumdevējam?
  • Vai Latvijas likumdevējs ir gatavs lemt par viendzimuma partneru tiesību un pienākumu regulējama izstrādi?
  • Vai ST ir transformējusi ģimenes jēdzienu? Kas ir ģimene pēc ST spriedumiem un starptautiskajiem normatīvajiem dokumentiem?
  • Viendzimuma pāru tiesības realizēt savas tiesības pašreizējā normatīvā regulējuma ietvaros.
  • Tiesības kritizēt ST spriedumus.

Piebilstams, ka ST jau 2004. gadā spriedumā lietā Nr. 2004-02-0106 “Par Civillikuma 155. panta sestās daļas atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 110. panta pirmajam teikumam un Eiropas Konvencijas par to bērnu tiesisko statusu, kuri nav dzimuši laulībā, 4. pantam bija tieši atzinusi, ka Satversmes 110. pantā ietvertais jēdziens “ģimene” nav saistīts vienīgi ar attiecībām, kas balstītas uz laulībām, bet ietver arī citas de facto “ģimenes” saites gadījumos, kad personas dzīvo kopā ārpus laulības.

Saruna pamatā ir balstīta uz 2020. gada 12. novembra Satversmes tiesas spriedumu par Darba likuma 155. panta pirmās daļas atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 110. panta pirmajam teikumam.

Raidieraksts “Kā likums!” ir pieejams LV portālā, kā arī platformās “Podbean”“Spotify”“Apple” un “Google Podcasts”.

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
51
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI