VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Maija Katkovska
Latvijas Drošāka interneta centra (www.drossinternets.lv) vadītāja
31. decembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Viedoklis
TĒMA: Tava drošība
5
5

Pieci padomi bērnu drošībai internetā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Skolas brīvlaiks ir brīdis, kad vairums skolēnu sociālajos tīklos un internetā mēdz pavadīt krietni vairāk laika, nekā ikdienā ierasts. Šoreiz gadumijā aicinu izmantot brīvdienas pilnvērtīgi un pavadīt maksimāli daudz laika ar bērniem – tā, lai neatliek laika datoram un viedtālrunim. Taču vēl lieliskāk būtu atvēlēt nedaudz laika, lai pārrunātu ar atvasēm piecus drošas interneta lietošanas pamatlikumus. Tas prasīs apmēram stundu, taču, iespējams, aiztaupīs stresa pilnus brīžus gadumijas svētkos.

1. Uzstādīt privātuma iestatījumus bērnu kontiem

Aicinu ikvienu vecāku parūpēties par atbilstošiem privātuma iestatījumiem bērnu profiliem sociālajos portālos un foto/video platformās – ieraksti, kas domāti ģimenei un draugiem, nav jāredz svešām personām. Pieaugušo pienākums ir pastāstīt atvasēm par to, kāpēc privātums internetā ir svarīgs, kā arī palīdzēt izvēlēties atbilstošos iestatījumus bērnu kontiem un ierakstiem sociālajos tīklos. Noteikti ir vērts pārliecināties, vai tas ir izdarīts, un ikdienā sekot līdzi, ar ko un kā globālajā tīmeklī sazinās bērns.

2. Ievērot vecuma ierobežojumus sociālo mediju platformās

Vai zināji, ka “Instagram”, “Snapchat”, “Facebook”, “Youtube”, “Google”,  “Tiktok”  un citās bērnu vidū populārās platformās nedrīkst reģistrēties bērni, kas jaunāki par 13 gadiem? Vecuma ierobežojumi ir arī citiem interneta medijiem. Ja sociālos tīklus izmanto jaunāki bērni, samelojot par savu vecumu, tad viņiem ir redzamas reklāmas vai tāds saturs, kas nav piemērotas vai pat ir kaitīgs bērniem. Vecāku atbildība ir pārrunāt ar bērnu riskus sociālajos tīklos un to lietošanas noteikumus, kā arī izskaidrot, kā būtu jārīkojas problēmu gadījumā.

3. Izvairīties publicēt fotogrāfijas un video, kas vēlāk var likt kaunēties

Bērnam ir jāpastāsta, ka viss, kas tiek ievietots internetā vai kādam ir nosūtīts, ļoti iespējams, bez mūsu ziņas klejos tīmeklī – no ierīces uz ierīci – un būs pieejams daudz lielākam cilvēku skaitam, nekā mēs vēlētos. Arī pēc daudziem gadiem nevietā filmēti video vai uzņemti fotoattēli var sagādāt nepatikšanas. Turklāt kāds šos foto vai video var izmantot ļaunprātīgi. Piemēram, šantažējot vai izspiežot naudu. Tāpēc ir jāiemāca bērniem nelikt internetā un nesūtīt citiem fotogrāfijas un video, kas vēlāk var likt kaunēties, pat ja tajā brīdī tā šķiet laba doma.

4. Nesazināties ar svešiem cilvēkiem

Bērnam jāpastāsta, ka ne visi profili internetā ir īsti, tāpēc, tiklīdz kāds svešinieks sāk izrādīt pastiprinātu interesi par bērnu, nekavējoties ir jāpārtrauc saziņa. Nav svarīgi – vai tas ir cits bērns vai pieaugušais. Un nekādā gadījumā nevienam nedrīkst izpaust jebkādu privātu informāciju –  adresi, skolu, vecāku vārdus. Ja sarakste ar internetā iepazītu “draugu” bērnu mulsina vai ir nepatīkama, tā noteikti jāparāda vecākiem.

5. Neapjukt problēmsituācijās

Lai kāda arī būtu problēma, bērniem ir jāpiekodina, ka noteikti jāvēršas pie vecākiem vai jebkura cita pieaugušā, kuram viņš uzticas. Tāpat gan bērnus, gan pieaugušos aicinām konsultēties ar Latvijas Drošāka interneta centru, zvanot pa bezmaksas uzticības tālruni 116111, rakstot uz e-pastu zinojumi@drossinternets.lv vai izmantojot mobilo lietotni “Drošs internets”.

Šī publikācija atspoguļo tikai tās autora viedokli. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI