VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
26. augustā, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
7
7

Vērtīga pieredze: kā pašvaldībām izdodas ietaupīt desmitiem tūkstošu eiro

LV portālam: LIENĪTE REINSONE, Gulbenes novada pašvaldības izpilddirektore; JĀNIS TROŠKA, Rēzeknes novada pašvaldības izpilddirektors; OLGA DAVIDOVA, Daugavpils novada domes pārstāve; ĀRIS VILŠĶĒRSTS, Madonas novada pašvaldības izpilddirektors; AINA BORSUKA, Zilupes novada pašvaldības izpilddirektore.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Valsts kontroles ieteikumus, kuri 11 pašvaldībām gada laikā ļāvuši ietaupīt kopumā gandrīz miljonu eiro, pašvaldības vērtē kā noderīgus. LV portāls jautā pašvaldību pārstāvjiem, kā un cik daudz izdevies ietaupīt.

īsumā
  • Gulbenes novada pašvaldības grāmatvedības centralizācija ļāva ietaupīt aptuveni 130 000 eiro gadā.
  • Rēzeknes novada pašvaldībā pozīcijā “Atalgojums” paredzēts ietaupīt gandrīz 180 000 eiro gadā.
  • Daugavpils novada pašvaldībā pēc VK ieteikuma tika restrukturizētas darba aizsardzības speciālistu, zemes lietu speciālistu un nekustamā īpašuma nodokļa inspektoru amata vietas.
  • Madonas novadā, koncentrējot darbaspēka resursus un vienmērīgāk tos noslogojot, izveidota Īpašuma uzturēšanas nodaļa. Līdz ar to atbrīvojās 30 štata vietas.
  • Likvidējot Zilupes vidusskolas struktūrvienību Pasienes pamatskola, 2019. gadā ietaupīti 96 654 eiro.

Valsts kontrole (VK) norāda, ka pēc tās veiktās revīzijas “Vai pašvaldību administratīvais resurss to funkciju īstenošanai tiek izlietots produktīvi un ekonomiski” vienpadsmit pašvaldības divu gadu laikā ir īstenojušas 99% ieteikumu un joprojām turpina pilnveidot savus iekšējos procesus, pakalpojumu pieejamību un kvalitāti. Revīzija tika veikta Beverīnas, Daugavpils, Gulbenes, Jaunpiebalgas, Madonas, Mazsalacas, Naukšēnu, Rēzeknes, Rucavas, Varakļānu un Zilupes novadu pašvaldībās.

Samazina grāmatvedības izmaksas

Lienīte Reinsone

Gulbenes novada pašvaldības izpilddirektore

2015. gada VK revīzijas laikā pašvaldībai tika uzdots ieviest desmit ieteikumus. Būtiskākie no tiem bija izskatīt pašvaldības grāmatvedības procesus, novērtējot iespējas samazināt grāmatvedības izmaksas. Lai nodrošinātu ekonomisku pakalpojuma sniegšanu, pašvaldībai bija jāizvērtē sniegto pakalpojumu pieprasījumu un pieejamības sabalansētība, kā arī to sniegšanai nepieciešamo administratīvo resursu izlietojuma samērīgums.

Valsts kontroles revīzijas laikā izteiktie ieteikumi sakrita ar Gulbenes novada pašvaldības sāktajiem organizatoriskajiem darbiem, procesiem un pieņemtajiem lēmumiem, kas balstīti uz būtiskām pārmaiņām. 2015. gada novembrī Gulbenes novada dome pieņēma lēmumu sākt Gulbenes novada pašvaldības grāmatvedības centralizāciju, kas tika pabeigta 2017. gadā. 2018. gadā tika veiktas izmaiņas grāmatvedības programmu nodrošinājumā, kas ļāva ietaupīt aptuveni 130 000 eiro gadā.

Pakalpojumu sniegšanas jomā 2017. gadā pašvaldībā tika pieņemts lēmums sākt darbu pie pagastu pārvalžu sniegto ūdenssaimniecības pakalpojumu nodošanas pašvaldības kapitālsabiedrībai, tādējādi tika veikta pagastu pārvalžu darbības optimizācija. Nododot pakalpojuma sniegšanu kapitālsabiedrībai, pašvaldības budžeta izdevumi samazinājušies aptuveni par 150 000 eiro.

Jāatzīst, ka Valsts kontroles revīzijas rada papildu resursu izlietojumu, kas lielākoties ir darba laika resurss: darbiniekiem jāsagatavo nepieciešamā dokumentācija un atbildes uz pieprasījumiem, bet vienlaikus jāvērtē procesi un administratīvā resursu izlietojuma pamatotība. Gulbenes novada pašvaldība savu funkciju izpildē turpina izvērtēt izlietoto resursu lietderību un veic dažādus optimizācijas procesus, saglabājot pakalpojumu pieejamību, tajā pašā laikā nepasliktinot sniegto pakalpojumu kvalitāti un efektīvi izmantojot administratīvo resursu. 

Līdzekļu ietaupījumu mēra desmitos tūkstošu

Jānis Troška

Rēzeknes novada pašvaldības izpilddirektors

Pašvaldība ir izskatījusi un augstu novērtējusi Valsts kontroles ieteikumus pašvaldības darba uzlabošanā un izdevumu optimizācijā. Tomēr pilnā apjomā līdzekļu ietaupījumu pozīcijā “Atalgojums” varēs aplēst tikai nākamajā budžeta gadā, ņemot vērā nepieciešamību izmaksāt atlaišanas pabalstus. Paredzēts ietaupīt gandrīz 180 000 eiro gadā.

Olga Davidova

Daugavpils novada domes pārstāve

Daugavpils novada pašvaldībā pēc VK ieteikuma tika veikta darba aizsardzības speciālistu, zemes lietu speciālistu un nekustamā īpašuma nodokļa inspektoru amata vietu restrukturizācija, pateicoties kurai pašvaldība ik gadu ieekonomēs vairāk nekā 50 tūkstošus eiro. Jebkurš ieteikums, arī Valsts kontroles, ir noderīgs. Svarīgi, lai arī iedzīvotāju – vēlētāju – domas sakrīt ar VK viedokli.

Aina Borsuka

Zilupes novada domes izpilddirektore

VK ieteikumi bija noderīgi, tie ļāva izanalizēt visas iespējas, kā sekmīgāk varētu ietaupīt pašvaldības budžeta līdzekļus. Pērn 31. augustā tika likvidēta Zilupes vidusskolas struktūrvienība Pasienes pamatskola, līdz ar to 2019. gadā ietaupīti 96 654 eiro. Samazinot sociālā dienesta darbinieku vienību skaitu no 1,5 uz 1,15 amata vienībām, pašvaldības budžetā ik gadu tiks ietaupīti 2166 eiro.

Optimizē darbaspēku

Āris Vilšķērsts

Madonas novada pašvaldības izpilddirektors

Pašvaldība strādā pie tā, lai optimizētu savus pārvaldības procesus un tērētu mazāk naudas. VK revīzijas laikā jau bijām uzsākuši vairākus optimizācijas pasākumus. Patlaban Madonas novada pašvaldība realizē grāmatvedības uzskaites optimizācijas programmu, kas sākās ar nekustamā īpašuma nodokļa aprēķina un administrēšanas centralizāciju. Līdz ar to pagastos likvidējām sešas darbavietas, bet centrālajā administrācijā viena amata vietā izveidojām trīs amata vietas (VK aprēķini liecina – daļēji centralizējot grāmatvedības uzskaiti, šogad tiks ietaupīti vismaz 63 500 eiro). Jaunā struktūra ar pienākumiem tiek galā ļoti labi, aktīvi notiek parādu piedziņa.

Otra lieta – centralizējām pašvaldības pamatlīdzekļu uzskaiti, to vairs neveic pagastos. Bet nākamgad, kad pabeigsim reformu, pagasta pārvaldēs paliks tikai uzskaitvedis, visi pārējie procesi noritēs centralizēti un ar mazākiem izdevumiem, lietderīgāk izmantojot darbaspēku.

Madonas novadā ir pilnveidota arī komunālo pakalpojumu sniegšanas un iestāžu tehniskās apkalpošanas kārtība, novēršot šī procesa sadrumstalotību. Iepriekš katrā mazākā pašvaldības iestādē nepilnu slodzi strādāja apkopēja un remontstrādnieki. Taču, koncentrējot darbaspēka resursus vienuviet un vienmērīgāk tos noslogojot, pašvaldībā izveidojām Īpašuma uzturēšanas nodaļu. Līdz ar to novadā atbrīvojās 30 štata vietas.

VK pieeja procesu analīzei revīzijā bija sistemātiska un skrupuloza, tā parādīja, ka pašvaldība atsevišķās jomās veic liekas darbības.

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
7
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI