VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
20. jūlijā, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Finanses

Par neveselīgo likuma normu - PVN medicīnas precēm

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kopš 1. jūnija daļai medicīnas ierīču vairs nepiemēro samazināto 12% PVN likmi.

FOTO: www.sxc.hu

Grozījumi likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”, kas stājās spēkā šā gada 1.jūnijā, no likuma 6.2 panta 2. punkta izslēdza samazināto 12% PVN likmi maksājumos par medicīnas precēm. Tādējādi par medicīnas precēm tagad jāmaksā 22% PVN likme.

Savukārt par medicīniskām ierīcēm jāmaksā 12% PVN tāpat kā agrāk. Atbilstošo medicīnisko ierīču saraksts ir noteikts  Ministru kabineta 01.03.2011. noteikumos Nr.167 "Noteikumi par medicīniskajām ierīcēm, to komplektējošām daļām, rezerves daļām un piederumiem, kuru piegādēm piemēro samazinātu pievienotās vērtības nodokļa likmi".

Kategorija Aktīvas implantējamas medicīniskās ierīces
01. Anestēzijas un elpināšanas ierīces un to daļas
02. Zobārstniecības un zobu protezēšanas ierīces, instrumenti un materiāli
03. Zobārstniecības un zobu protezēšanas ierīces, instrumenti un materiāli
04. Elektromehāniskās medicīniskās ierīces, to daļas un speciālie piederumi
05. Pacientu aprūpē lietojamās ārstniecības iestāžu ierīces, priekšmeti, materiāli un palīglīdzekļi
06. Medicīniskās ierīces, ko lieto in vitro diagnostikā un to piederumi
07. Neaktīvas implantējamas medicīniskās ierīces un materiāli
08. Oftalmoloģiskās un optiskās medicīniskās ierīces
09. Atkārtoti lietojami instrumenti, ierīces un to daļas
10. Vienreiz lietojami instrumenti, ierīces un materiāli
11. Tehniskie palīglīdzekļi
12. Attēlu un starojuma diagnostiskās un terapeitiskās ierīces, to daļas un piederumi

Samazinātu pievienotās vērtības nodokļa likmi piemēro medicīniskajām ierīcēm, ja tās:

  1. laistas apgrozībā normatīvajos aktos par medicīnisko ierīču reģistrāciju noteiktajā kārtībā un
  2. tās parasti izmanto organisma funkcijas traucējumu ārstniecībā vai atvieglošanā,
  3. kā arī paredzētas tikai personu ar organisma funkcijas traucējumiem individuālai lietošanai.

Ja šie nosacījumi neizpildās, tad jāpiemēro 22% PVN likme.

Jāņem vērā, ka par to visu netiešā veidā maksā pacients. Ja slimnīcai vai medicīnas iestādei no ražotāja jāpērk medicīnas preces vai ierīces, kas apliekamas ar 22% likmi, tad, sniedzot pacientam pakalpojumu, tas būs dārgāks. Medicīnas pakalpojumi ar PVN nav apliekami un priekšnodokli par iegādātām ierīcēm nevar atskaitīt, ja tās netiek izmantotas apliekamo darījumu nodrošināšanai. Līdz ar to medicīnas iestādei tie var būt lieli zaudējumi naudas izteiksmē. Lai tā nenotiktu, medicīnas iestādei būs jāpalielina pakalpojumu vērtība, ja iegādātas dārgas iekārtas, par kurām samaksāts 22% PVN, jo nebūs jau citas izejas.

"Par visu netiešā veidā maksā pacients."

To, vai par pakalpojumu spēs samaksāt slimnieki vai pensionāri, ir jāpadomā šīs, manuprāt, neapdomīgās idejas autoriem. Valsts taču arī nākotnē nevarēs nodrošināt medicīnas iestādēm tik daudz budžeta līdzekļu, cik tām ir nepieciešams, jo tas ir atkarīgs no nodokļu maksātāju godprātīgi nomaksātiem nodokļiem. Ja iedzīvotājiem tiek maksāta minimālā alga 200 lati, no kuras vēl ietur 11% valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un 25% iedzīvotāju ienākuma nodokli, tad pāri nekas daudz vairs nepaliek – knapi dzīvības vilkšanai. Turklāt arī darba devēju attieksme pret darbinieku ir mainījusies uz ļauno pusi, kopš palielinājies bezdarbs. Bet liela daļa uzņēmēju cer maksāt ārstam "pateicību", uzskatot to par cēlu žestu.

Dīvaini gan, ka par abortiem PVN joprojām nav jāmaksā un kontracepcijas līdzekļi (medikamenti) apliekami vien ar 12% likmi. Laikā, kad Latvijā ir tik zems dzimstības līmenis, manuprāt, aborti nav no tiem medicīnas pakalpojumiem, kas nepieciešami veselības un dzīvības glābšanai. Diez vai kontracepcijas līdzekļi liekami vienā grozā ar pretsāpju līdzekļiem. Varbūt šeit būtu jāmeklē papildus ar nodokli apliekamie objekti, bet nevis jāpaņem nauda no slimnieka maka.

LV portāla redakcijas piezīme:  Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajā materiālā "Par pievienotās vērtības nodokļa samazinātās likmes piemērošanu medicīniskajām ierīcēm no 2011. gada 1. jūnija" detalizēti skaidrots, saskaņā ar kādiem kritērijiem medicīnas preces uzskatāmas par ierīcēm, kurām piemērojams samazinātais PVN (http://www.vid.gov.lv/default.aspx?tabid=8&id=177&hl=1&oid=9345&otype=17).

Veselības ministrijas skaidrojums par samazinātā pievienotās vērtības nodokļa likmes piemērošanu medicīniskajām ierīcēm ievietots Zāļu valsts aģentūras mājaslapā: http://www.zva.gov.lv/doc_upl/PVN_12_Info-20110602.pdf

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem. Saruna par Latvijas attīstības scenārijiem
Baltijas valstīm nevajadzētu savstarpēji konkurēt par nodokļiem, bet tā vietā vienoties par līdzīgām nodokļu likmēm, kā tas ir Ziemeļvalstīs, izņemot Islandi. Šīs valstis sacenšas par pavisam citām lietām – infrastruktūras, cilvēkkapitāla kvalitāti u. tml. Arī Baltijas valstīm būtu nepieciešams draudzīgi konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem.
Daunis Auers
Latvijas stratēģijas un ekonomikas risinājumu institūta (domnīcas “LaSER”) valdes priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes profesors, Eiropas un Baltijas valstu politikas, politisko risku un ekonomikas konkurētspējas pētnieks
Pirms 2 nedēļām, Politika

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI