TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
28. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tiesāšanās
TĒMA: Tiesu sistēma
14
14

Tuvplānā civilprocess – darba devēja uzteikuma apstrīdēšana tiesā

LV portālam: GUNTA VIĻUMSONE, Rīgas rajona tiesas tiesnese; GITA OŠKĀJA, zvērināta advokāte, LBAS priekšsēdētāja vietniece.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Raidījuma “Zini savas tiesības” 3. sezonas turpinājumā tuvplānā civilprocess – darba devēja uzteikums un tā pārsūdzēšana tiesā. Negaidīta darba attiecību pārtraukšana pēc darba devēja iniciatīvas ir viens no negatīvajiem scenārijiem, ar kādu dažādu iemeslu dēļ saskaras  darbinieki. Lai gan statistika liecina, ka tiesvedību kopskaits šīs kategorijas lietās pēdējo gadu laikā ir krietni sarucis, un par iemesliem, kāpēc darbinieki savas tiesības tiesā neaizstāv, varam tikai minēt, kopā ar raidījuma viešņām, tiesnesi un advokāti, skaidrosim tiesvedības procesuālās nianses darba devēja uzteikuma apstrīdēšanā un tā mērķi – atjaunot darbinieku darbā vai izbeigt darba tiesiskās attiecības ar tiesas spriedumu –, kā arī sniegsim padomus, kā darbiniekam pienācīgi sagatavoties tiesvedībai.

Psihoemocionālais stress darba devēja uzteikuma gadījumā ir neizbēgama likumsakarība, ar ko saskaras darbinieki, kuri darba attiecībās ir piedzīvojuši šādas situācijas. Tomēr par svarīgāko šādā gadījumā tiesību speciālisti atzīst atbilstoša tiesiskā pamata esamību darba attiecību izbeigšanai un darbiniekam tiesiski pareizi paziņotu uzteikumu. Tomēr izpratnes, kāpēc un kā darba devējs var atlaist darbinieku, nereti iztrūkst, tādēļ nepamatoti atlaistie darbinieki bieži neizmanto iespēju aizstāvēt savas tiesības tiesā. To, ka, salīdzinot ar laiku pirms desmit, piecpadsmit gadiem, tiesās ir būtiski sarucis darbinieku prasījumu skaits šo kategoriju lietās, apstiprina raidījuma viešņa, Rīgas rajona tiesas tiesnese Gunta Viļumsone.

LV portāla infografika.

Gan tiesnese G. Viļumsone, gan zvērināta advokāte un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietniece Gita Oškāja mudina darbiniekus kopā ar arodbiedrību vai juristu, izvērtējot apstākļus, “nemest plinti krūmos” un vērsties tiesā, lai atjaunotu tiesisku taisnīgumu. “Atlaistajam darbiniekam, ja viņš to nevēlas, nav jāatgriežas šajā darbavietā. Šādā gadījumā tiesai var lūgt izbeigt darba tiesiskās attiecības ar tiesas spriedumu.”

Sarunā ar Rīgas rajona tiesas tiesnesi Guntu Viļumsoni un LBAS priekšsēdētāja vietnieci un zvērinātu advokāti Gitu Oškāju tika pārrunāti vispārējie darba tiesisko attiecību izbeigšanas pēc darba devēja iniciatīvas principi, sagatavošanās process tiesvedībai un tiesvedības norise. Raidījumā dzirdēsiet atbildes uz šiem un citiem jautājumiem:

  • Ko darbinieki nezina par darba devēja uzteikumu un kas būtu jāzina?
  • Vai no darba devēja saņemta īsziņa ar tekstu “Tu esi atlaists!” ir uzskatāma par uzteikumu? Kā darba devējam ir jāpaziņo uzteikums?
  • Kādos gadījumos darbiniekam, kurš saņēmis uzteikumu, ir pamats apsvērt domu vērsties tiesā?
  • Cik ilgi var apdomāt tiesāšanās iespējas?
  • Kā sagatavot prasības pieteikumu un kādi pierādījumi būs nepieciešami?
  • Kāpēc uz tiesu jādodas pašam un kā tiesvedību var ietekmēt liecinieku liecības?
  • Kādā laika periodā tiesa izskatīs lietu?
  • Ar ko jārēķinās, ja tiesa atzīs darba devēja uzteikumu par pamatotu?

Galvenās atziņas

  • Uzteikuma forma un paziņošana

Darba devējs par darba līguma uzteikumu darbiniekam paziņo ar rakstveida dokumentu, tajā skaidri norādot gribu un likumisko pamatojumu darba attiecību izbeigšanai.

Uzteikumu darbiniekam parasti izsniedz klātienē. To var nosūtīt uz darbinieka darba līgumā norādīto e-pasta adresi, ja tas ir parakstīts ar drošu elektronisko parakstu.

Mutvārdos, īsziņas formā izteiktam paziņojumam par darba līguma uzteikumu nav tiesiska spēka.

  • Vēršanās tiesā un iesniedzamie dokumenti

Ja darba līguma uzteikums ir nepamatots, darbiniekam viena mēneša laikā no uzteikuma saņemšanas dienas ir jāsniedz prasība tiesā. Darbinieks var prasīt atzīt uzteikumu par nepamatotu un atjaunošanu darbā vai darba attiecību izbeigšanu ar tiesas spriedumu.

Lai izvērtētu prasības sniegšanu tiesā un tiesvedības procesa izredzes, ir vērts vērsties arodbiedrībā, pie jurista vai zvērināta advokāta.     

Līdz ar prasības pieteikumu tiesā būtu jāiesniedz: darba devēja rakstveida uzteikums, VSAA, VID izziņas, kā arī iespējamie pierādījumi, kas liecina par uzteikuma nepamatotību. Piemēram, sarakstes ar darba devēju izdrukas, audio, video ieraksti, kas apstiprina mobingu, bosingu (ja tāds noticis). Jo plašāks ir pierādījumu klāsts, jo labāk.

Apstrīdot tiesā darba devēja uzteikumu, darbinieks ir atbrīvots no valsts nodevas samaksas.

  • Tiesas process

Prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, tiesā tiek skatīti vidēji viena mēneša laikā pēc prasības pieteikuma iesniegšanas.

Tiesas procesā ir ļoti vēlama atlaistā darbinieka un viņa pieaicināto liecinieku klātbūtne.

Darbinieka prasījums tiks noraidīts, ja tiesa atzīs, ka darba devēja uzteikums ir bijis pamatots vai darbiniekam nav izdevies pierādīt uzteikuma nepamatotību pierādījumu trūkuma dēļ.

Ja tiesa atzīs darba devēja uzteikumu par pamatotu, darbiniekam var būt jāapmaksā darba devēja nolīgtā advokāta pakalpojumi.

UZZIŅAI

Piecpadsmit raidījumu cikls “Zini savas tiesības” ir Latvijas Reģionu televīzijas (“Re:TV”) projekts, kas tiek īstenots ar Sabiedrības integrācijas fonda piešķirto finansējumu un LV portāla redakcionālo atbalstu*. Projekta uzdevums ir veicināt iedzīvotāju tiesībpratību, iepazīstinot skatītāju ar tiesisko regulējumu dažādās dzīves situācijās, kad to risināšanā ir jāvēršas tiesā.

Raidījumi ir veltīti tādiem jautājumiem kā personas goda un cieņas aizstāvība, aizgādnības nodibināšana, paternitātes noteikšana, darba devēja uzteikuma apstrīdēšana un neizmaksātās darba samaksas piedziņa, soda apmēra noteikšana kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā, sacīkstes princips civilprocesā, pagaidu aizsardzība pret vardarbību, nepilngadīgas personas atbildība, uzņēmējdarbība un sankcijas, patērētāja tiesības internetā, tiesas nolēmuma izpilde u. c. 

Plašāk par projektu: “Zini savas tiesības” trešā sezona ir klāt!.

Visu raidījumu arhīvs ir pieejams LV portāla tematiskajā sadaļā #zinisavastiesības, kā arī LV portāla “YouTube” kanālā.

#zinisavastiesības: seko LV portālam un jauno raidījumu ierakstiem arī sociālo tīklu vietnēs FacebookTwitter un Instagram.

* Raidījuma “Zini savas tiesības!” projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma saturu atbild SIA “Vidzemes televīzija”. #SIF_MAF2022

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI