TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
14. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tiesāšanās
TĒMA: Tieslietas
9
9

Tuvplānā civilprocess – paternitāte, bērna izcelšanās noteikšana vai apstrīdēšana

LV portālam: IEVA ČUDINA, Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja vietniece; DANA RONE, zvērināta advokāte, Dr. iur., Biznesa augstskolas “Turība” docente.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Raidījuma “Zini savas tiesības” 3. sezonas turpinājumā tuvplānā civilprocess, kurā tiek risināts ļoti sensitīvs jautājums, kas skar ģimeni un cilvēku savstarpējās attiecības, – bērna izcelšanās noteikšana. Skaidrosim, kas ir paternitātes pieņēmums, kā norit process, ja paternitāte tiek noteikta tiesas ceļā, kāpēc likumdevējs ir ierobežojis laiku, kurā ir iespējams apstrīdēt paternitāti, vai vienmēr izšķirošā loma būs DNS ekspertīzei, proti, bērna bioloģiskajai izcelsmei?

Ik gadu vidēji 3% jaundzimušo dzimšanas apliecību ailē, kurā jānorāda tēva vārds un uzvārds, ir tukšums. Bērna tēvs paternitāti var atzīt arī vēlāk, taču daudzos gadījumos šis jautājums tiek risināts tiesas ceļā. Tiesā katru gadu nonāk desmitiem prasību ne tikai par paternitātes noteikšanu, bet arī tās apstrīdēšanu. Tādos gadījumos ir svarīgi ņemt vērā likumā noteiktos termiņus un virkni citu juridisku nianšu, kuras ietekmē, piemēram, tas, kādā veidā paternitāte sākotnēji tikusi noteikta. Tāpat nozīme ir piešķirta bērna tiesībām uz identitāti un stabilu ģimenes vidi, kas ne vienmēr sakrīt ar “bioloģisko realitāti”.

LV portāla infografika.

Raidījuma “Zini savas tiesības” epizodē “Tuvplānā civilprocess – paternitāte, bērna izcelšanās noteikšana vai apstrīdēšana” kopā ar viesiem – Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja vietnieci Ievu Čudinu un zvērinātu advokāti, Dr. iur., Biznesa augstskolas “Turība” docenti Danu Roni – tiek meklētas atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • Kāda ir paternitātes noteikšanas kārtība, reģistrējot bērna dzimšanu?
  • Kas ir paternitātes pieņēmums?
  • Kas ir paternitātes trīspusējā atzīšana?
  • Kā norit paternitātes noteikšana tiesā? Cik tas maksā?
  • Kā pierādīt, ka atbildētājs ir bērna tēvs? Kādi pierādījumi var būt derīgi un pievienojami prasības pieteikumam? 
  • Kādos gadījumos tiek veikta DNS ekspertīze? Kas to apmaksā?
  • Kādas ir bioloģiskā tēva tiesības, ja bērna māte nevēlas noteikt paternitāti?
  • Kā apstrīdēt paternitātes pieņēmumu vai paternitātes atzīšanu?
  • Kāpēc paternitātes apstrīdēšanai likumdevējs ir noteicis laika ierobežojumu?

Raidījuma noslēgumā tiks analizētas arī reālas dzīves situācijas. Piemēram, kā rīkoties vīrietim, kura bijušajai sievai laulības šķiršanas laikā piedzimis bērns no cita, bet pēc desmit gadiem no viņa tiek piedzīti uzturlīdzekļi? Vai atzītu paternitāti, apzinoties, ka bērns cēlies no cita vīrieša, pēc laika iespējams apstrīdēt?

LV portāla infografika.

Galvenās atziņas

  • Paternitāte pēc bērna piedzimšanas

Ja bērna piedzimšanas brīdī bērna māte atrodas laulībā vai laulība tikusi šķirta pēdējo 306 dienu laikā, paternitāte bērnam tiek noteikta automātiski pēc paternitātes pieņēmuma.

Ja vecāki nav laulāti, paternitāti nosaka, abiem vecākiem iesniedzot kopīgu paternitātes atzīšanas iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā.

Ja bērna bioloģiskais tēvs nav mātes laulātais, pastāv iespēja veikt trīspusējo paternitātes atzīšanu, bērna mātei, viņas vīram un bērna tēvam iesniedzot kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā.

  • Ja paternitāte nav noteikta

Paternitāti var noteikt tiesā. Ja nav zināmi atbildētāja personas dati prasības iesniegšanai, tos var izprasīt no Iedzīvotāju reģistra.

Izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, piemēram, WhatsApp saraksti, bankas pārskaitījumus, liecinieku liecības u. c.

Tiesa pēc lietas dalībnieka lūguma nosaka ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai (DNS testu), ko var veikt arī piespiedu kārtā.

  • Ja dzimšanas apliecībā nav “īstā” tēva

Ierakstam bērna dzimšanas apliecībā ir tiesiskas sekas, kas skar aizgādības, mantojuma u. c. tiesības. Tajā norādītais tēvs ir likuma priekšā atbildīgs par bērna aprūpi, uzturu un interešu pārstāvību.

Likumā noteiktajā ierobežotajā termiņā, kas parasti ir divi gadi, paternitāti ir iespējams apstrīdēt tiesā. Tas jādara nekavējoties no brīža, kad tapis zināms, ka bērns ir cēlies no cita vīrieša.

Paternitātes apstrīdēšanas lietās nozīme ir virknei juridisku nianšu, tāpēc svarīgi, ka prasības pieteikums ir sagatavots profesionāli. Nokavēta termiņa gadījumā prasības pieteikumu tiesa var nepieņemt.

UZZIŅAI

Piecpadsmit raidījumu cikls “Zini savas tiesības” ir Latvijas Reģionu televīzijas (“Re:TV”) projekts, kas tiek īstenots ar Sabiedrības integrācijas fonda piešķirto finansējumu un LV portāla redakcionālo atbalstu*. Projekta uzdevums ir veicināt iedzīvotāju tiesībpratību, iepazīstinot skatītāju ar tiesisko regulējumu dažādās dzīves situācijās, kad to risināšanā ir jāvēršas tiesā.

Raidījumi ir veltīti tādiem jautājumiem kā personas goda un cieņas aizstāvība, aizgādnības nodibināšana, paternitātes noteikšana, darba devēja uzteikuma apstrīdēšana un neizmaksātās darba samaksas piedziņa, soda apmēra noteikšana kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā, sacīkstes princips civilprocesā, pagaidu aizsardzība pret vardarbību, nepilngadīgas personas atbildība, uzņēmējdarbība un sankcijas, patērētāja tiesības internetā, tiesas nolēmuma izpilde u. c. 

Plašāk par projektu: “Zini savas tiesības” trešā sezona ir klāt!.

Visu raidījumu arhīvs ir pieejams LV portāla tematiskajā sadaļā #zinisavastiesības, kā arī LV portāla “YouTube” kanālā.

#zinisavastiesības: seko LV portālam un jauno raidījumu ierakstiem arī sociālo tīklu vietnēs FacebookTwitter un Instagram.

* Raidījuma “Zini savas tiesības!” projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma saturu atbild SIA “Vidzemes televīzija”. #SIF_MAF2022

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI