SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Tieslietas
3
3

Precizēts termiņš, kādā pilngadību sasniedzis bērns var apstrīdēt paternitāti

Stājas spēkā 10.10.2023.

FOTO: Freepik.

Precizēts termiņš, kādā bērns var tiesā apstrīdēt paternitāti pēc pilngadības sasniegšanas. Savukārt personām, kurām iepriekš pastāvēja termiņa ierobežojums apstrīdēt paternitātes pieņēmumu pēc pilngadības sasniegšanas, dots papildu laiks (divi gadi), lai šo juridisko jautājumu varētu sakārtot.

Kāpēc bija nepieciešami grozījumi

Līdz šim bija noteikts stingrs laika ierobežojums, kurā pilngadību sasniedzis bērns varēja apstrīdēt paternitātes pieņēmumu. Proti, Civillikuma 149. panta ceturtā daļa paredzēja, ka bērns pats var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu tikai divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas, tātad faktiski līdz 20 gadu vecuma sasniegšanai.

Ja noteiktais termiņš bija beidzies, likumisku tiesību apstrīdēt paternitātes pieņēmumu pašam bērnam nebija arī situācijās, kad informācija par viņa izcelsmi nāca klajā vēlāk – pēc 20 gadu vecuma sasniegšanas.

Grozījumi likumā tika izstrādāti pēc tam, kad Saeimas Juridiskajā komisijā kāda persona vērsās ar iesniegumu, kurā norādīja, ka tikai 29 gadu vecumā uzzināja, kurš ir viņas bioloģiskais tēvs. Personas prasība par paternitātes noteikšanu ar bioloģisko tēvu tiesā tika noraidīta, pamatojoties uz Civillikuma 149. panta regulējumu.

Divu gadu laikā, kopš nākuši klajā fakti par bērna izcelsmi

Stājoties spēkā izmaiņām Civillikuma 149. panta ceturtajā daļā, turpmāk noteikts, ka bērns, kurš sasniedzis pilngadību, paternitātes pieņēmumu tiesā var apstrīdēt divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad viņš uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti.

Savukārt, ja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti, bērns uzzināja pirms pilngadības sasniegšanas, paternitātes pieņēmumu, tāpat kā līdz šim, tiesā varēs apstrīdēt divu gadu laikā pēc pilngadības iestāšanās.

Tas nozīmē, ka likumā ir saglabāts laika ierobežojums, kurā, nākot klajā faktiem par bērna patieso izcelsmi, ir iespējams šo jautājumu juridiski sakārtot. Tomēr tagad tas būs iespējams arī situācijās, ja patiesība atklāsies arī pēc bērna 20 gadu vecuma sasniegšanas.

Likums jau līdz šim paredzēja šādu kārtību situācijās, kad paternitāte bija atzīta (nevis noteikta pēc paternitātes pieņēmuma, vecākiem pastāvot laulībā), taču ar grozījumiem ir precizēta Civillikuma 156. panta ceturtā daļa. Patlaban ir nepārprotami skaidri noteikts, ka gadījumā, ja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti, bērns uzzināja pirms pilngadības sasniegšanas, viņš paternitātes atzīšanu var apstrīdēt tiesā, divu gadu termiņu skaitot no pilngadības sasniegšanas.

UZZIŅAI

Paternitātes pieņēmums – par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs.

Paternitātes atzīšana – paternitātes atzīšana notiek, ja bērna tēvs un māte personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums.

Ja fakti par bērna izcelsmi kļuvuši zināmi pirms jaunā tiesiskā regulējuma stāšanās spēkā

Vienlaikus ar izmaiņām Civillikumā stājušies spēkā saistītie grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību”.

Likums ir papildināts ar jaunu – 29. pantu –, paredzot, ka pilngadīgs bērns, kuram iepriekš pastāvēja termiņa ierobežojums apstrīdēt paternitātes pieņēmumu tiesā divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas, tagad ir tiesīgs apstrīdēt paternitātes pieņēmumu divu gadu laikā no grozījuma Civillikuma 149. pantā par termiņa sākuma maiņu paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanai stāšanās spēkā.

Tātad, ja līdz šim paternitāti nebija iespējams apstrīdēt likumā noteiktā laika ierobežojuma dēļ, pašreiz to ir iespējams izdarīt divu gadu laikā no 2023. gada 10. oktobra.

Vairāk par tēmu >>

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI