TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
06. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
17
17

Valsts nodrošināta juridiskā palīdzība kriminālprocesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Juridiskās palīdzības administrācija (JPA) nodrošina samaksu advokātam par valsts nodrošinātas juridiskās palīdzības sniegšanu kriminālprocesā. Kur vērsties, kādus jautājumus uzdot un ko sagaidīt, ja nepieciešams šāds atbalsts kriminālprocesā?

īsumā
  • Noziedzīga nodarījuma izdarītājam var tikt nodrošināts aizstāvis, cietušajam – pārstāvis, savukārt nepilngadīgajam cietušajam un viņa pārstāvim – juridiskās palīdzības sniedzējs.
  • Juridiskās palīdzības administrācija nelemj par valsts nodrošinātas juridiskās palīdzības piešķiršanu kriminālprocesā, vien veic samaksu advokātam par valsts nodrošinātas juridiskās palīdzības sniegšanu kriminālprocesa ietvaros.
  • Lai saņemtu valsts nodrošinātu juridisko palīdzību, personai vispirms ar lūgumu jāvēršas pie kriminālprocesa virzītāja (izmeklētāja, prokurora vai tiesneša).

Valsts nodrošinātu advokātu kriminālprocesā uzaicina Kriminālprocesa likumā noteiktos gadījumos un kārtībā. Noziedzīga nodarījuma izdarītājam var tikt nodrošināts aizstāvis, cietušajam – pārstāvis, savukārt nepilngadīgajam cietušajam un viņa pārstāvim – juridiskās palīdzības sniedzējs.

Personām ir tiesības uz valsts nodrošinātu juridisko palīdzību kriminālprocesā šādos gadījumos:

  • noziedzīgā nodarījuma izdarītājam, ja nav noslēgta vienošanās par aizstāvību, bet advokāta piedalīšanās ir obligāta vai persona vēlas advokāta piedalīšanos;
  • nepilngadīgam cietušajam, ja ir apgrūtināta vai citādi nav nodrošināta nepilngadīgā tiesību un interešu aizsardzība vai viņa pārstāvis iesniedz motivētu lūgumu. Šajos gadījumos procesa virzītājs pieņem lēmumu par advokāta kā nepilngadīgās cietušās personas pārstāvja uzaicināšanu;
  • trūcīgai vai maznodrošinātai personai, ja citādi nav iespējams nodrošināt cietušās personas tiesību un interešu pārstāvību. Šajos gadījumos procesa virzītājs pieņem lēmumu par cietušā – pilngadīgas trūcīgas vai maznodrošinātas personas – pārstāvja uzaicināšanu;
  • nepilngadīgam cietušajam un viņa pārstāvim, ja noziedzīgs nodarījums saistīts ar vardarbību, ko nodarījusi persona, no kuras nepilngadīgais ir materiāli vai citādi atkarīgs, vai ar nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību. Minētajos gadījumos juridiskās palīdzības sniegšana ir obligāta, ja nav noslēgta vienošanās ar advokātu par juridiskās palīdzības sniegšanu. Procesa virzītājs pieņem lēmumu par advokāta kā juridiskās palīdzības sniedzēja uzaicināšanu.

Kā saņemt juridisko palīdzību

JPA nelemj par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības piešķiršanu kriminālprocesā, vien veic samaksu advokātam par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniegšanu kriminālprocesa ietvaros.

Lai saņemtu valsts nodrošināto juridisko palīdzību, personai vispirms ar lūgumu jāvēršas pie kriminālprocesa virzītāja (izmeklētāja, prokurora vai tiesneša). Lēmumu par advokāta uzaicināšanu valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniegšanai kriminālprocesā pieņem procesa virzītājs. 

Procesa virzītājs informē attiecīgās tiesas darbības teritorijas zvērinātu advokātu vecāko, lūdzot nodrošināt advokāta piedalīšanos kriminālprocesā.

Zvērinātu advokātu vecākais ne vēlāk kā triju darbdienu laikā paziņo procesa virzītājam par konkrētā advokāta, kurš sniegs personai valsts nodrošināto juridisko palīdzību, piedalīšanos kriminālprocesā.

2017. gadā valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība sniegta 9324 kriminālprocesos, 2018. gadā – 8347, 2019. gada piecos mēnešos – 4530. Izmaksātie līdzekļi par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniegšanu kriminālprocesā: 2017. gadā - 1660579,77 euro, 2018. gadā - 1598541,15 euro, 2019. gada piecos mēnešos - 596537,70.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI