TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
04. februārī, 2019
Lasīšanai: 8 minūtes
14
14

Kas jāņem vērā apmeklētājam cietumā; ko noteikti nedrīkst darīt

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Ieslodzīto kopskaits pēdējos desmit gados samazinājies teju uz pusi. Latvijas cietumos, pēc Ieslodzījuma vietu pārvaldes datiem, 2019. gada sākumā atradās 3539 ieslodzītie. Ieslodzījuma vietu pārvalde skaidro, kas jāņem vērā, dodoties pie kāda ieslodzītā uz cietumu, kā izvairīties no nepatīkamiem pārpratumiem un ko noteikti nedrīkst darīt, dodoties šādā apciemojumā.

īsumā
  • Satikšanās atļaujas tiek izdotas, pamatojoties uz notiesātā iesniegumu. Savukārt satikšanās ilgumu nosaka iestādes administrācija.
  • Personām, kas notiesātas ar brīvības atņemšanu, ir iespēja satikties ar radiniekiem un citām personām bez iestādes pārstāvja klātbūtnes, bet vizuālas kontroles apstākļos.
  • Pirms ilgstošās satikšanās tiek veikta apmeklētāju mantu un apģērba apskate un pārmeklēšana. Ja apmeklētājs no tās atsakās, satikšanās netiek atļauta.
  • Ja apmeklētāja apskates laikā atrod priekšmetus vai vielas, par kuru ienešanu ieslodzījuma vietā paredzēta administratīvā atbildība vai kriminālatbildība, apmeklētāju aiztur un nodod Valsts policijas rīcībā.

Ar brīvības atņemšanu notiesāto satikšanās kārtību ar radiniekiem un citām personām reglamentē:

Apcietināto tikšanos ar radiniekiem, laulāto vai citām personām reglamentē:

Īslaicīgās un ilglaicīgās tikšanās

Personām, kas notiesātas ar brīvības atņemšanu, ir iespēja satikties ar radiniekiem un citām personām bez iestādes pārstāvja klātbūtnes, bet vizuālas kontroles apstākļos.

Īslaicīgā tikšanās paredzēta, lai veicinātu sociāli lietderīgu saikņu saglabāšanu un atjaunošanu, atļauta no 1 līdz 2 stundām. Īslaicīgās tikšanās noris telpās, kas aprīkotas ar kabīnēm, bet sarunas notiek caur atvērtu logu, jo ieslodzītais no apmeklētājiem atdalīts ar starpsienu.

Ilglaicīgā tikšanās – uz laiku no 6 līdz 48 stundām, paredzēta, lai veicinātu radniecisko un ģimenes sakaru saglabāšanu. Šīs tikšanās laikā ieslodzītie un apmeklētāji uzturas viesnīcas tipa telpās.

Sodu izpildes kodeksa 45. panta trešā daļa nosaka, ka ilglaicīgo satikšanos laikā notiesātajam atļauts uzturēties kopā ar radiniekiem – vecākiem, bērniem, adoptētājiem, brāļiem un māsām, vectēvu, vecomāti, mazbērniem vai laulāto. Ar brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka lēmumu var tikt atļautas ilglaicīgās satikšanās arī ar citu personu, ja līdz soda izciešanas sākumam notiesātajam ar šo personu ir bijusi kopēja saimniecība vai kopīgs bērns,” skaidro Ieslodzījuma vietu pārvalde. Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks, pieņemot attiecīgu lēmumu, drošības apsvērumu dēļ var arī aizliegt notiesātajam tikties ar konkrētu personu.

Satikšanās atļaujas tiek izdotas, pamatojoties uz notiesātā iesniegumu. Savukārt satikšanās ilgumu nosaka brīvības atņemšanas iestādes administrācija. Lēmums tiek pieņemts saskaņā ar Latvijas Sodu izpildes kodeksā paredzēto satikšanās ilgumu atbilstoši soda izciešanas režīma pakāpei, ievērojot arī izmeklēšanas tiesneša noteiktos sazināšanās un satikšanās ierobežojumus. Iesniegums ar lūgumu atļaut satikšanos iesniedzams vismaz 10 darbdienas pirms plānotās satikšanās.

Kas jāņem vērā apmeklētājam?

Pirms ilgstošas satikšanās apmeklētājam jāuzrāda personu un radniecības pakāpi apliecinoši dokumenti. Ilgstošās satikšanās laikā apmeklētājiem aizliegts:

  • savstarpēji nodot kādas mantas, izstrādājumus un vielas, kas aizliegtas iestādē;
  • savstarpēji nodot dokumentus, piezīmes, shēmas, rasējumus, vēstules un pierakstus;
  • pārkāpt iestādes noteikto kārtību; ja tā tiek pārkāpta – satikšanos pārtrauc;
  • ilgstošās satikšanās telpā ienest personīgo gultas veļu.

Apmeklētāji drīkst ienest tādus priekšmetus un pārtikas produktus, kurus notiesātajiem ir atļauts glabāt, taču notiesātais tos nedrīkst iznest no satikšanās telpas. Priekšmeti un pārtikas produkti, kurus notiesātajiem ir atļauts glabāt, norādīti MK noteikumu Nr. 423 1. pielikumā “Priekšmeti un pārtikas produkti, kurus notiesātajam ir atļauts glabāt.

Pirms ilgstošās satikšanās tiek veikta apmeklētāja mantu un apģērba apskate un pārmeklēšana. Ja apmeklētājs no tās atsakās, satikšanās netiek atļauta. To piedāvā aizstāt ar īslaicīgu tikšanos vai telefonsarunu. Izdevumus par telefonsarunu sedz no notiesātā personiskajā kontā esošajiem līdzekļiem vai no tās personas līdzekļiem, ar kuru saruna notiek. Ilgstošas satikšanās laikā kopā ar notiesāto vienlaikus var uzturēties divas pilngadīgas un divas nepilngadīgas personas.

Notiesātajiem, kas ārstējas Latvijas Cietumu slimnīcā, ilgstošas satikšanās nav atļautas. Latvijas Cietumu slimnīcas priekšnieks var atļaut smagi slimajiem notiesātajiem īslaicīgas satikšanās. Šādu apmeklējumu neiekļauj kārtējo satikšanos skaitā.    

“Saskaņā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes iekšējo noteikumu prasībām apmeklētājam ir atļauts apmeklēt ieslodzījuma vietu, ja viņam ir izsniegta un ieslodzījuma vietas caurlaides posteņa apsargam uzrādīta derīga vienreizējā caurlaide. Vienreizējo caurlaižu noformēšanai ieslodzījuma vietā ir paredzēta speciāla telpa, kurā apmeklētājs atbildīgajai amatpersonai vai darbiniekam iesniedz nepieciešamos dokumentus, kas nepieciešami vienreizējās caurlaides noformēšanai, informējot par ieslodzījuma vietas apmeklējuma mērķi. Pēc vienreizējās caurlaides noformēšanas amatpersona parakstītu, apzīmogotu un reģistrētu vienreizējo caurlaidi nodod apmeklētājam uzrādīšanai caurlaides posteņa apsargam,” skaidro Ieslodzījuma vietu pārvalde.

Caurlaides posteņa apsargam īslaicīgā glabāšanā jānodod mobilais telefons, tā piederumi vai citi sakaru līdzekļi un ieslodzījuma vietā aizliegtie priekšmeti un personīgās mantas (somas, koferi, saiņi) šim nolūkam speciāli paredzētā slēdzamā skapī.

Apmeklētājiem redzamā vietā izvietota informācija par priekšmetu, izstrādājumu un vielu, kuras aizliegts ienest, lietot un glabāt ieslodzījuma vietā, nodošanu un brīdinājumi.

Kad tikšanās tiek liegta?

Satikšanās netiek atļauta gadījumos, ja:

  • apmeklētājs atsakās no apskates vai atsakās nodot glabāšanā ieslodzījuma vietas darbinieku norādītās mantas;
  • apskates vai pārmeklēšanas laikā tiek izņemti priekšmeti vai pārtikas produkti, ko apmeklētājiem ienest aizliegts;
  • apmeklētājs atsakās uzrādīt personu apliecinošus dokumentus;
  • apmeklētājs atrodas apreibinošu vielu ietekmē vai atsakās pakļauties pārbaudei;
  • apskates laikā pie apmeklētāja tiek atrasti brīvības atņemšanas iestādē aizliegtie priekšmeti vai priekšmeti, ko var izmantot noziedzīga nodarījuma izdarīšanai;
  • apmeklētāja apskates laikā atrod priekšmetus vai vielas, par kuru ienešanu ieslodzījuma vietā paredzēta administratīvā atbildība vai kriminālatbildība; šādā gadījumā apmeklētāju aiztur un nodod Valsts policijas rīcībā.

Aizliegtie priekšmeti ieslodzījuma vietā ir priekšmeti, kurus ieslodzītie var izmantot prettiesisku darbību veikšanai (ieroči, aukstie ieroči, mobilie telefoni (to sastāvdaļas), alkohols, narkotiskās vai psihotropās vielas, kā arī citi aizliegtie priekšmeti, kas var apdraudēt ieslodzījuma vietas un sabiedrības drošību).

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI