SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
29. maijā, 2024
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tava drošība
12
12

Tuvojas negaiss? Ievēro piesardzības pasākumus savai un mājokļa drošībai

Siltais maijs mūs šogad jau pārsteidzis ar pirmajiem pērkona negaisiem. Šī dabas parādība var nodarīt lielus postījumus ne tikai apkārtējai videi, bet arī cilvēka veselībai un dzīvībai, tāpēc AS “Sadales tīkls” atgādina par drošības pasākumiem, kas negaisa laikā jāievēro.

Darbināt elektroierīces negaisa laikā var būt bīstami

Lai pasargātu gan sevi, gan īpašumu un elektroierīces no zibens izraisīta pārsprieguma, AS “Sadales tīkls” iesaka apsvērt specializēto zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmu uzstādīšanu mājoklī, jo īpaši gadījumā, ja ikdienā tiek izmantotas izteikti jutīgas iekārtas, kuras var sabojāt pat nelielas sprieguma svārstības. Negaisa laikā nebūs pietiekami vien ar ierīces izslēgšanu – no strāvas avota jāatvieno arī kontaktdakša. Ja īpašumā nav ierīkotas specializētās zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmas, tad šādi jārīkojas ar visām sadzīves elektroiekārtām, lai izvairītos no to bojājumiem un arī elektrotraumu riska.

AS “Sadales tīkls” Mācību centra elektrozinību mācību vadītājs Artūrs Šmats atgādina: “Pilnīgi droši cilvēks mājoklī var justies tikai tad, ja ēka ir aprīkota ar zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmām. Ja šādas sistēmas nav uzstādītas, tad drošībai svarīgi atvienot elektroiekārtas no elektrotīkla, turēt ciet logus, durvis, dūmvadu aizvērtņus u. tml. Tas gan nepasargās īpašumu no potenciālas ugunsnelaimes, ja zibens to skars.”

Zibensaizsardzības ierīkošanas un ekspluatācijas prasības ir definētas noteikumos par Latvijas būvnormatīvu LBN 261-15 “Ēku iekšējā elektroinstalācija” un Ugunsdrošības noteikumos. Obligāta zibensaizsardzības sistēmu ierīkošana noteikta trešās grupas ēkām (daudzstāvu ēkas, publiskas ēkas, kas lielākas par 1000 m2, rūpnieciskās ražošanas ēkas un noliktavas ar platību virs 2000 m2  u. c.).

Ja mājās pazūd elektrība, tad nereti pietiek ar elektrības drošības slēdža (“korķa”) ieslēgšanu. Savukārt aktuālajai situācijai elektrotīklā iedzīvotāji aicināti sekot līdzi vietnē sadalestikls.lv pieejamajā digitālajā atslēgumu kartē, kurā apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem. Nereģistrētos bojājumus iedzīvotāji aicināti pieteikt sadaļā “Pieteikt bojājumu”.

Īpaša piesardzība – elektrolīniju tuvumā

AS “Sadales tīkls” arī brīdina, ka negaisa laikā nav droši atrasties ārā. Jo īpaši jāuzmanās gaisvadu elektrolīniju un citu elektroietaišu tuvumā, jo pērkona negaisa ietekmē var notikt bojājumi. Nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās ir iekārušies koki, zari, redzams, ka līniju sabojājusi zibensizlāde u. tml. Tā kā zibens visbiežāk skar objektu augstākos punktus, noteikti nevajadzētu stāvēt zem kokiem vai klajā laukā. Tas pats attiecināms uz ēkām – lielāka ir varbūtība, ka zibens skars augstus, izkliedētus torņus, nevis zemus, blīvi izbūvētus objektus.

Ja cilvēkam iespēris zibens

Neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi atgādina – ja cilvēkam ir iespēris zibens, tad ātrā palīdzība ir jāsauc vienmēr, jo cietušais sākumā var nejust zibens nodarītos bojājumus veselībai. Cilvēks, kuram iespēris zibens, nevar elektrību novadīt citam, līdz ar to nav jābaidās sniegt pirmo palīdzību. Cietušais ir jāpārvieto drošākā vietā un nepieciešamības gadījumā jāveic atdzīvināšanas pasākumi.

LV portāla infografika

Labs saturs
12
saistītie raksti
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI