SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
22. maijā, 2024
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
4
4

Pamani cilvēku tirdzniecības draudus!

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) uzsākusi kampaņu, kuras mērķis ir veicināt informētību par iespējamajiem cilvēku tirdzniecības riskiem un preventīvajiem pasākumiem Latvijā dzīvojošo Ukrainas civiliedzīvotāju vidū.

Pēc Krievijas uzsāktā kara Ukrainā patvērumu Latvijā meklējuši vairāk nekā 50 tūkstoši Ukrainas civiliedzīvotāju. Saskaņā ar 2023. gada sākumā veikto Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) novērtējumu 60% Ukrainas valstspiederīgo, kuriem piešķirts pagaidu aizsardzības statuss Latvijā, šeit arī pastāvīgi dzīvoja.

Vairums minēto personu arī pašlaik turpina dzīvot un strādāt Latvijā. Zaudējot modrību, cilvēki var piekrist šaubīgiem darba piedāvājumiem, sievietes tikt ievilinātas seksuālajā ekspluatācijā, kā arī starp Ukrainas civiliedzīvotājiem var palielināties cilvēku tirdzniecības risks. Pat ja vēl nav noslēgts oficiāls darba līgums, ikvienam cilvēkam ir tiesības uz aizsardzību un atbalstu.

“Kampaņa ar dažādām aktivitātēm veicinās vispārēju informētību par cilvēku tirdzniecības riskiem Latvijā dzīvojošo Ukrainas civiliedzīvotāju vidū. Tajā tiks sniegti praktiski ieteikumi, lai palīdzētu cilvēkiem sevi pasargāt, un informācija gan par to, kur vērsties pēc palīdzības, gan citām atbalsta iespējām. Kampaņa ir vērsta uz cilvēku aizsardzību un cīņu pret cilvēku tirdzniecību, radot uzticību un solidaritāti,” apgalvo Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšniece Maira Roze.

Aplēses par aizvadīto gadu liecina, ka Eiropas Savienības dalībvalstīs pagaidu aizsardzība piešķirta ap četriem miljoniem Ukrainas civiliedzīvotāju. Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati ataino, ka 2024. gada sākumā Latvijā kā darba ņēmēji bija reģistrēti 8,7 tūkstoši Ukrainas valstspiederīgo.

“Ja Ukrainas civiliedzīvotāji nepārzina vietējos likumus vai trūkst atbalsta no vietējās kopienas, pieaug riski nokļūt cilvēku tirdzniecībā. Ukrainas valstspiederīgie ir pakļauti dažādām cilvēku tirdzniecības formām, tādēļ svarīgi saglabāt modrību nozarēs un nodrošināt savlaicīgu informācijas apmaiņu risku mazināšanai,” saka iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.


Cilvēku tirdzniecības pazīmes

Cilvēku tirdzniecība ir starptautiska problēma, kas skar miljoniem personu visā pasaulē. Latvija daudzus gadus ir uzskatīta par cilvēku tirdzniecības upuru izcelsmes un tranzīta valsti, taču pēdējos gados tā ir kļuvusi arī par cilvēku tirdzniecības upuru mērķa valsti, kurā notiek ārvalstnieku ekspluatācija, akcentē PMLP. 

Iekšlietu ministrs R. Kozlovskis: “Latvijā biežāk konstatētās cilvēku tirdzniecības formas ir darbaspēka, seksuālā ekspluatācija un ekspluatatīvas fiktīvās laulības. Gan personu savervēšanai, gan noturēšanai cilvēku tirdzniecībā tiek izmantota kāda no ievainojamībām. Visbiežāk personu ievainojamības ir saistītas ar ekonomiskiem, psiholoģiskiem vai sociāliem apstākļiem.”

Lai gan notiek nemitīga cīņa pret necilvēcīgo praksi, nereti upuri un viņu līdzcilvēki var nepamanīt cilvēku tirdzniecības pazīmes.

Lai palīdzētu sabiedrībai identificēt un novērst cilvēku tirdzniecību, ir būtiski izprast tās pazīmes un pievērst uzmanību brīdinājuma signāliem.

PMLP norāda uz piecām pazīmēm, kurām vērts pievērst uzmanību:

  • pārmērīga uzraudzība un kontrole;

  • darbs pret paša gribu;

  • neatbilstoši darba apstākļi;

  • sociālā izolācija;

  • materiālā kontrole.

Plašāk par tēmu >> 

Komunikācijas kampaņa “Pamani cilvēku tirdzniecības draudus!” izveidota un finansēta saskaņā ar Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda 2021.–2027. gada programmas projektu Nr. PMLP/PMIF/2023/2 “Atbalsta pasākumi personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, uzņemšanai un izmitināšanai Latvijā (1. posms)”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI