SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
03. maijā, 2023
Lasīšanai: 9 minūtes
12
12

Kas ir Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība

FOTO: Gatis Dieziņš (Aizsardzības ministrija).

Jau desmit gadus Latvijā darbojas Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība, kas dod iespēju patriotiski noskaņotiem informācijas tehnoloģiju ekspertiem brīvprātīgi iesaistīties un veidot sadarbību, pilnveidot zināšanas, piedalīties un organizēt kiberuzbrukumu novēršanas mācības, kā arī nepieciešamības gadījumā sniegt atbalstu valsts un privātajām struktūrām. LV portāls skaidro, kādi ir Kiberaizsardzības vienības uzdevumi un kā tajā iestāties.

īsumā
  • Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība tika izveidota 2013. gada 30. jūlijā, kad aizsardzības ministrs parakstīja pavēli par izmaiņām Nacionālo bruņoto spēku organizatoriskajā struktūrā.
  • Kiberaizsardzības vienības galvenais mērķis ir attīstīt spējas, lai sniegtu atbalstu krīzes vai apdraudējuma situācijā, IT drošības incidentu novēršanā un radušos seku pārvarēšanā kibertelpā.
  • Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība regulāri piedalās nacionālās un starptautiskās apmācībās, aktīvi tiek izmantoti NATO Kiberekselences centra kursi.
  • Lielākās kibermācības, kas notiek pasaulē, ir NATO CCDCOE Locked Shields. Latvija šogad startēja kopā ar Luksemburgu un 24 komandu konkurencē ieguva ceturto vietu.
  • Lai kvalificētos dalībai Kiberaizsardzības vienībā, jābūt Latvijas patriotam, pieredzei IT darbības jomā, vēlmei un laikam veltīt savu darbu Latvijas IT drošības stiprināšanā, augstai atbildības sajūtai.

Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība tika izveidota 2013. gada 30. jūlijā, kad aizsardzības ministrs parakstīja pavēli par izmaiņām Nacionālo bruņoto spēku organizatoriskajā struktūrā.

Vienība tika izveidota saskaņā ar Latvijas Republikas Zemessardzes likumu, apvienojot privātajā sektorā nodarbinātos un brīvprātīgi iesaistīties gribošus ekspertus, kuri brīvajā laikā ir ieinteresēti:

  • veidot regulāru sadarbību informācijas tehnoloģiju (IT) drošības jautājumos;
  • pilnveidot ekspertīzi un zināšanas nacionālā un starptautiskā līmenī;
  • piedalīties un organizēt nacionālas un starptautiskas kiberuzbrukumu novēršanas mācības;
  • nepieciešamības gadījumā sniegt atbalstu valsts un privātajām struktūrām;
  • izglītot Nacionālo bruņoto spēku vienības kiberdrošības jautājumos.

Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības komandieris, majors Ronalds Mandelis atklāja, ka sākotnēji, pirms desmit gadiem, vienībā ir bijuši pāris desmiti kiberzemessargu, savukārt šobrīd brīvprātīgo IT speciālistu Zemessardzē esot vairāki simti. Kiberzemessargu skaits īpaši – gandrīz trīs reizes – palielinājās aizvadītajā gadā.

R. Mandelis savas vienības zemessargus raksturoja šādi: “Kiberzemessargi ir savas valsts patrioti. Neviens neiesaistās vienībā naudas dēļ. Vienības biedri saka: zinām, kas notiek pasaulē, tāpēc gribam palīdzēt savai valstij. Kiberzemessargi ir ļoti motivēti un ar augstu intelekta līmeni.”

Galvenie uzdevumi

Kiberaizsardzības vienības galvenais mērķis ir attīstīt spējas, lai sniegtu atbalstu krīzes vai apdraudējuma situācijā, IT drošības incidentu novēršanā un radušos seku pārvarēšanā kibertelpā gadījumos, kad Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem vai informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai “Cert.lv” ir nepieciešama papildu kapacitāte vai kiberaizsardzības vienības speciālās prasmes, norādīja R. Mandelis.

Labu sadarbības piemēru starp Kiberaizsardzības vienību un “Cert.lv” pastāstīja institūcijas vadītāja Baiba Kaškina: “Pirms pāris gadiem bija ievainojamība “Microsoft” e-pasta serveros, kurus tolaik izmantoja ļoti daudz iestāžu un privāto uzņēmumu. Situācija tika ātri izmantota.  Vienā dienā bija desmitiem jaunu augstas prioritātes incidentu. Katrs no serveriem bija jāanalizē –, vai ir jau uzlauzts, ja ir uzlauzts, kas ir izdarīts utt. Mums komandā tobrīd bija pieci septiņi cilvēki, kuri varēja risināt šāda veida incidentus. Tas bija krietni par maz, tāpēc vērsāmies ar lūgumu Kiberaizsardzības vienībā piesaistīt papildspēkus.”

Pamatā sadarbība starp “Cert.lv” un Kiberaizsardzības vienību līdz šim ir bijusi mācību jomā, pārstāvot Latviju dažādos tehniskos forumos starptautiskajā arēnā.

Darbības jomas

Kiberdrošība ir Kiberaizsardzības vienības galvenais uzdevums. “Ar dažādiem uzbrukumiem saskaramies gan mācībās, gan virtuālajā vidē,” tā R. Mandelis.

Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības mājaslapā norādīts, ka Kiberaizsardzības vienības darbības jomas ir:

  • Red Team (Penetration testing) – ievainojamības meklēšana, testēšana un atvērto avotu izlūkošana;
  • Blue Team (White hat hackers) – sistēmas administrēšana un aizsardzības skriptu programmēšana pret uzbrukumiem;
  • OSINT (Open Source Intelligence) – atvērto avotu izlūkošana, datu vākšana un analīze, lai iegūtu praktiski izmantojamu informāciju, kā arī ziņotu par viltus informāciju un propagandu;
  • radiosakari – signālu pārtveršana, retranslēšana un radiostaciju lokāciju noteikšana;
  • kiberkriminālistika (Cyber Forensics) – izmeklēšanas un analīzes metožu izmantošana, lai savāktu un saglabātu pierādījumus no datorsistēmām;
  • Legal – Latvijas, Eiropas un NATO militāro juridisko vadlīniju pārzināšana, ievērošana un ieviešana;
  • dažādu jomu speciālisti – vienība ir kā uzņēmums, kurai nepieciešams atbalsts vairākos virzienos. Projektu vadīšana, tekstu rakstīšana, fotografēšana un apmācību vadīšana – tas viss ir neatņemama sastāvdaļa vienības darbības nodrošināšanai.

Piedalās dažādās apmācībās

Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība regulāri piedalās nacionālās un starptautiskās apmācībās, aktīvi tiek izmantoti NATO Kiberekselences centra kursi. R. Mandelis nosauca visvairāk apmeklētās mācības:

  • NATO CCDCOE Locked Shields, Crossed Swords;
  • NATO CCDCOE Cyber Coalition;
  • Cyber Baltic;
  • zemessargu pamatapmācības kurss.

Lielākās kibermācības, kas notiek pasaulē, ir NATO CCDCOE Locked Shields. Katru gadu tajās piedalās no 23 līdz 26 komandām, katru komandu veido valsts ar sadarbības partneri. Šogad kibermācībās piedalījās 24 komandas un 38 valstis. Latvija startēja kopā ar Luksemburgu, iegūstot ceturto vietu.

“Šīs mācības ir unikāla iespēja katram speciālistam, kurš piedalās, gūt lielisku pieredzi,” akcentēja R. Mandelis.

Sadarbība ar skolām

Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība sniedz atbalstu Nacionālo bruņoto spēku vienībām gan dažādu IT sistēmu testēšanā, gan jauno zemessargu kiberhigiēnas apmācībās. IT jomā izglītojam arī jebkuru zemessardzes vienību, ja tas ir nepieciešams, stāstīja majors.

“Apmācībās neaprobežojamies tikai ar zemessargiem un karavīriem, jau divus gadus aktīvi strādājam ar skolēniem. Kiberzemessardzes vienībai ir laba sadarbība ar Saldus tehnikumu, Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālo vidusskolu. Ar Jaunsardzes centru strādājam pie valsts aizsardzības mācības ieviešanas, sadarbojamies ar universitātēm,” turpināja R. Mandelis. “Svarīgi ir visus izglītot, lai cilvēki būtu gudrāki un zinātu, kā nevajadzētu rīkoties. Uzbrucējiem ir grūti strādāt ar tiem, kuri nav viegli ievainojami. Svarīgi, ka būvējam uzticības tiltu ar sabiedrību, lai viens otram krīzes situācijā varētu palīdzēt.”

Kā kvalificēties dalībai Kiberaizsardzības vienībā

Lai kvalificētos dalībai Kiberaizsardzības vienībā, jābūt Latvijas patriotam, pieredzei vienā no iepriekš minētajām darbības jomām, vēlmei un laikam veltīt savu darbu Latvijas IT drošības stiprināšanā, augstai atbildības sajūtai.

Iestājoties Zemessardzes Kiberaizsardzības vienībā, tiks pilnveidotas esošās IT zināšanas un apgūtas jaunas prasmes.

“Šobrīd aktīvi strādājam pie kiberpamatu apmācības. Katram jaunajam biedram, kurš uzsāk darboties Kiberaizsardzības vienībā, neatkarīgi no tā, kāda viņam ir pieredze, dodam iespēju piedalīties kiberapmācībās, kas veido vispārīgu priekšstatu, lai visiem būtu vienāda izpratne, par ko mēs runājam. Ikviens nāk ar savu pieredzi un interpretāciju,” stāstīja R. Mandelis.

Lai kļūtu par Kiberaizsardzības vienības dalībnieku, kandidātam jāveic šādas darbības:

  • jāiesūta CV uz kibersargs@mil.lv;
  • jāpiedalās prezentācijā par kiberzemessardzi/intervijā;
  • jāpiedalās IT zināšanu pārbaudē;
  • jāiziet medicīnas pārbaude;
  • jānokārto nacionālā/NATO pielaide.

R. Mandelis norādīja, ka ne visi saņem pielaidi.

Detalizētāka informācija ir pieejama Zemessardzes tīmekļvietnes sadaļā “Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība”.

Jādarbojas 20 dienas gadā

IT speciālisti Kiberaizsardzības vienībā darbojas pēc brīvprātības principa, ir tikai pieci profesionālā dienesta karavīri. Kiberzemessargs, tāpat kā jebkurš zemessargs, nēsā formas tērpu.

Parasti mācības notiek darba dienu vakaros un attālināti – apmēram no divām līdz piecām stundām nedēļā, 20 dienas gadā.

Tāpat kā citiem zemessargiem, arī Kiberaizsardzības vienības pārstāvim ir atļauja nēsāt un glabāt dienesta ieroci.

Vai kiberzemessargam būs arī jāskrien pa mežu? “Jā, taču ļoti maz, militārajās apmācībās tiks dots tikai ieskats,” atbildēja R. Mandelis.

“Vienību veido IT jomas speciālisti ar dažādām zināšanām,” klāstīja majors, piebilstot, ka rekrutēšana vairāk notiek paziņu lokā, proti, kiberzemessargs iesaista vienībā savu paziņu, citu IT speciālistu.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI