SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
20. aprīlī, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Veselība
8
8

Bezmaksas vakcīna pret ērču encefalītu bērniem Kuldīgas, Ventspils, Talsu, Dienvidkurzemes un Tukuma novadā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sākoties pavasarim, mostas arī ērces. Lai izvairītos no ērču encefalīta, SPKC epidemiologi aicina vakcinēties, vienlaikus atgādinot, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību pret ērču encefalītu, bet nepasargā no citām ērču pārnēsātajām slimībām, piemēram, Laimas slimību un ērlihiozi. Tāpēc ikvienam, kurš dodas brīvā dabā, jābūt piesardzīgam un, pārnākot mājās, jāpārbauda, vai uz apģērba vai ķermeņa nav ērces. Īpaši rūpīgi jāpārbauda bērni.

Tiem, kuri vēlas sevi pasargāt no ērču encefalīta, ir laiks domāt par profilaksi. Vakcinācija pret ērču encefalītu ir drošākais un efektīvākais veids, kā pasargāt bērnus un pieaugušos no saslimšanas. Atšķirībā no citām ērču izplatītajām slimībām encefalīta ārstēšanai nav specifisku zāļu, kuras iedarbotos uz vīrusu (šajā gadījumā antibiotikas nepalīdz). Pārslimojušie parasti iegūst imunitāti visai dzīvei.

Katru gadu Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) publicē endēmisko teritoriju sarakstu, kurās ir vislielākais vidējais ērču encefalīta gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju. Bērniem, kuru dzīvesvieta ir deklarēta ērču endēmiskajā teritorijā, valsts katru gadu nodrošina bezmaksas vakcinācijas kursu pret bīstamo infekcijas slimību. To nosaka Ministru kabineta 26.09.2000. noteikumi Nr. 330 “Vakcinācijas noteikumi” un to 23.1 punkts.

Valsts apmaksā vakcināciju pret ērču encefalītu:

  • 100% apmērā bērniem vecumā no viena gada līdz 18 gadiem, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā;
  • 100% apmērā bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem visā Latvijas teritorijā, neatkarīgi no dzīvesvietas.

Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir endēmiskajā teritorijā. Ja bērns ir reģistrēts endēmiskajā teritorijā, bet viņa ģimenes ārsta prakse atrodas citur, vakcinācija jāveic pie ģimenes ārsta, kura prakse atrodas kādā no endēmiskajām teritorijām.

Piemērs

Bērns ir pierakstīts pie ģimenes ārsta Rīgā, bet viņa deklarētā dzīves vieta ir Kuldīgas novadā. Bērnam pienākas valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu, jo Kuldīgas novads ir viena no endēmiskajām teritorijām. Tomēr bērna vakcināciju nevarēs veikt bērna ģimenes ārsts, kura ārsta prakse atrodas Rīgā. Bērna vakcinācija ar valsts apmaksāto vakcīnu būs jāveic pie kāda no ģimenes ārstiem, kura pamatprakse atrodas Kuldīgas novadā, iepriekš šo vizīti saskaņojot.

Detalizētāka informācija par ģimenes ārstu prakšu atrašanās vietām Latvijā ir pieejama Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

Bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus ar valsts apmaksāto vakcināciju pret ērču encefalītu vakcinē visā Latvijas teritorijā, neatkarīgi no dzīvesvietas. Vakcināciju nosaka Ministru kabineta 26.09.2000. noteikumi Nr. 330 “Vakcinācijas noteikumi” un to 23.12. punkts. Bērnu aprūpes iestādēs un internātskolās bērnu vakcināciju plāno un organizē attiecīgās iestādes administrācija. Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts.

LV portāla infografika.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI