SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
18. februārī, 2022
9
9

Bezmaksas pote pret ērču encefalītu bērniem Kuldīgas, Ventspils, Talsu un Dienvidkurzemes novados

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gaidot pavasari, jāpatur prātā, ka kopā ar dabu mostas arī ērces. Tiem, kas vēlas sevi pasargāt no ērču encefalīta, ir īstais laiks domāt par profilaksi. Arī šogad bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā, tiek nodrošināta bezmaksas vakcinācija pret šo slimību.

Ērču encefalīts ir viena no bīstamākajām vīrusinfekcijām, un Latvija ir valsts, kurā fiksēta viena no augstākajām ērču encefalīta izplatībām Eiropā. Slimībai attīstoties, tā skar centrālo nervu sistēmu, kura bērniem ir tikai attīstības stadijā. Tas rada riskus paliekošiem nervu sistēmas bojājumiem un funkcionāliem traucējumiem. 

Ērces var piesūkties jebkurai ķermeņa daļai, taču biežāk tās atrodamas slikti pārredzamās ķermeņa vietās – cirkšņos, padusēs un galvas matainajā daļā. Risks inficēties ir gan mežā, gan pilsētvidē. Ērču aktivitāte parasti sākas martā vai aprīlī un beidzas gada nogalē.

Vakcinācija pret ērču encefalītu ir drošākais un efektīvākais veids, kā pasargāt bērnus un pieaugušos no saslimšanas. Ērču encefalīta ārstēšanai nav specifisku zāļu, kuras iedarbotos uz vīrusu (šajā gadījumā antibiotikas nepalīdz). Pārslimojušie parasti iegūst imunitāti visai dzīvei.

Katru gadu Slimību profilakses un kontroles centrs publicē endēmisko teritoriju sarakstu, kurās ir vislielākais vidējais ērču encefalīta gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju. Bērniem, kuru dzīvesvieta ir deklarēta ērču endēmiskajā teritorijā, valsts katru gadu nodrošina bezmaksas vakcinācijas kursu pret šo bīstamo infekcijas slimību.

Valsts apmaksā vakcināciju pret ērču encefalītu:

  • 100% apmērā bērniem vecumā no viena gada līdz 18 gadiem, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā;
  • 100% apmērā bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem visā Latvijas teritorijā, neatkarīgi no dzīvesvietas.

Bezmaksas vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir attiecīgajā teritorijā. Ja bērns ir reģistrēts endēmiskajā teritorijā, bet viņa ģimenes ārsta prakse tajā neatrodas, vakcinācija jāveic pie tāda ģimenes ārsta, kura prakse atrodas kādā no endēmiskajām teritorijām.

Neatkarīgi no pacienta deklarētās dzīvesvietas, valsts kompensē vakcināciju pret ērču encefalītu 50% apmērā visiem bērniem līdz 24 mēnešu vecumam, savukārt grūtniecēm un sievietēm līdz 70. pēcdzemdību perioda dienai vakcināciju pret ērču encefalītu apmaksā 25% apmērā. 

! LV portāls aicina ņemt vērā ģimenes ārstu noslodzi saistībā ar pacientu skaita pieaugumu, kuriem nepieciešama palīdzība Covid-19 ārstēšanā, un vizīti plānot savlaicīgi, iepriekš pierakstoties. 

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI